BÉKÉSCSABA

2018.12.08. 13:45

Megújulnak a bihari kirándulóhelyek

Bihar megye megújult turisztikájáról és a látogatók előtt nemrég megnyitott barlangokról tájékoztatta az érdeklődőket a napokban Pásztai András. Előadásán ingyenes kiadványokat is bemutatott, amelyek a táj szépségeit tárták a kirándulni vágyók elé.

Vásári Erzsébet

Egy másfél éve indult előadás-sorozat állomása lehetett Békéscsaba november 28-án, amikor a Csabagyöngye Kulturális Központban Pásztai András, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Ügynökség képviselője a romániai Bihar megye mesés tájaira invitálta az érdeklődőket.

Az előadó elmondta, a békéscsabai helyszínt azért tartja kiemelten fontosnak, mert a közelségnek köszönhetően Békésből sokan és gyakran járnak Biharba kirándulni. Prezentációja két részből állt, az elsőben a TDM tevékenységeit mutatta be, azokat az új lehetőségeket, melyek a közelmúltban jelentek meg a térségben. Ennek apropóját az adta, hogy az utóbbi öt-hat évben jelentős fejlődésnek indult a terület az infrastruktúra (utak javítása, építése), a szálláslehetőségek bővítése és új turisztikai szolgáltatások szempontjából.

Pásztai András a megújult turisztikát mutatta be. Fotó: Kiss Zoltán

Utóbbiak között említette a bor-, a kerékpárturizmust, a vadvízi evezést és a via ferratát (mászóösvény). Mindemellett a kulturális látnivalókat hozta szóba: Nagyszalontát az Arany-emlékév és Nagyváradot szecessziós épületei okán.

Előadása második részében Pásztai András Bihar megye hegyvidékét részletezte, melyben az egész Erdélyi-szigethegység látnivalóit – kezdve Királyerdővel és a Vértoppal egészen a Pádis-fennsíkig – mutatta be. Utóbbiakban szó esett a barlangokról is, hiszen a magyarországi egyesületek főként a hegyvidéki vonzerőt ismerve látogatják a térséget. Elmondása szerint a hegységben több mint háromezer sziklaüreg található, amelyekről korábban csak érintőlegesen eshetett szó, mivel legtöbbjükben balesetveszély miatt a látogatás tiltott, vagy engedélyhez kötött.

Most azonban az egyik új szolgáltatás keretében tíz barlangban alakítottak ki olyan rövidebb, illetve hosszabb szakaszokat, ahová túravezetővel és megfelelő felszereléssel bárki bemehet. Hozzátette, az utóbbiak még így sem teljesen kiépített útvonalak – világítás hiányában csak fejlámpával járhatóak be –, így igazi kalandban részesülhetnek az ott túrázók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában