2021.06.26. 15:25
Rotyogtak a finom étkek az újkígyósi Galiba Napokon
Ha június, akkor újkígyósi Galiba Napok és Kézműves Fesztivál. Idén azonban a népszerű rendezvényen a liba helyett a sertés, a marha és a birka kapta a főszerepet. A főzőversenyre nevező csapatok ugyanis most csak ez utóbbi három kategóriában indultak a megmérettetésen. Ennek ellenére nem volt galiba: a hangulat kiváló volt, az étkek pedig ínycsiklandóak.
20210626 Újkígyós Galiba napok és főzőverseny fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap
Fotó: Bencsik_Adam
Nagyon várták már az újkígyósiak, hogy a tavaly elmaradt esemény után, végre ismét részt vehessenek a város legnagyobb gasztronómiai és kézműves rendezvényén. A Galiba Napok és Kézműves Fesztivál pénteken, egy amatőr borversennyel vette kezdetét, ezzel egy időben pedig elstartolt a 11. Galiba Kupa, vagyis a műfüves kispályás focibajnokság is, amit másnap a strandröplabda követett.
Szombaton azonban inkább a főzőversenyre benevezett társaságoké volt a főszerep. Messziről érezni lehetett a bográcsokban rotyogó étkek finom füstös illatát, hiszen már reggel megteltek a bográcsok a gondosan felkockázott húsokkal.
– Idén tizenegy csapat nevezett a főzőversenyre. Három éve döntöttünk úgy, hogy kibővítjük a főzhető ételek körét, azóta a liba mellett, marha, birka és sertés is rotyoghat a bográcsokban
– árulta el Lukoviczkiné Rozsnyai Ildikó, a szervezést megvalósító művelődési ház vezetője.
A Pallér Böllér csapat például vegyes sertéspörkölttel készült erre a napra.
– Másodjára indultunk a megmérettetésen, tavalyelőtt marhát készítettünk, most a sertés mellett tettük le a voksunk. Köröm, csülök, színhús, minden van a bográcsban. Ez egy jól bevált receptje a csapatnak. A titok pedig a saját fűszerkeverékünkben rejlik
– avattak be a csapat tagjai.
Az újkígyósi polgárőrség ugyancsak a vegyes sertéspörkölt mellett döntött. –Hagyma, paprika bőségesen került a bográcsba, viszont csípőset nem tettünk bele – mondta el Kovács János polgárőr. Az ő csoportjukat erősítette Ilyés László Zsolt, a helyi plébános is, aki a családi recept alapján készítette el az illatozó erdélyi marha tokányt.
– Székelyföldről, Hargita megyéből származom, a mama receptje alapján főzöm a tokányt. Mi például nem szoktunk beletenni pirospaprikát, először megpirítjuk a hagymát, a paprikát, valamint a paradicsomot, és csak azután kerül bele a hús. A meghatározó ízt pedig a roppantott bors adja. Újításként most először – a többiek javaslatára – raktam bele egy kis füstölt szalonnát is, elvégre az még soha nem rontott el semmit – ismertette a helyi plébános a kissé megreformált családi receptet.
A polgárőrök mellett a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesület Újkígyósi szervezete egy teljes menüt állított össze erre a napra: gulyásleves, palacsinta és joghurtos gyümölcsös kehely is került a megterített asztalukra. – Negyedjére főzzünk a Galiba Napon, de csak idén neveztünk be a versenyre. Most külön lesznek díjazva az ételek és a sátrak, így a dekorációra is nagyon ügyeltünk – fűzte hozzá Katona László, a szervezet elnöke.
Galiba Napok Újkígyóson
A helyi önkéntes tűzoltók kolbászt és halat sütöttek a tagjaiknak, a zsűrinek pedig birkagulyást gyögybabbal és csipetkével, mindezek mellé pedig juhtúrós polentakockákat tálaltak. A dekorációt sem hagyták a véletlenre, a megterített asztal nagymamáink idejébe repített vissza, sőt külön díszletet is készítettek erre az alkalomra.
A sátrakban délután kettőig szorgoskodtak a jelenlévők, majd az elkészült fogásokat bemutatták a zsűrinek. A zsűri elnöke Horváth Ferenc szakácsmester volt, neki segített meghozni a döntést Hódos Krisztián szakácsmester, Horváth-Gazsó Adrienn művésztanár, valamint Czutor Zoltán „gasztrocsibész”, a Belmondo zenekar frontembere, és felesége Czutor-Kilián Zsanett is. Az ítészek a higiéniát, az ötletességet, a tálalást, az íz- és az összhatást is pontozták.
De persze a gasztronómia mellett a kézművesség is fontos szerepet kapott a rendezvényen, hiszen ezúttal is számos termelő állította ki portékáját a standokon. A nyári programsorozatot pedig a zenés, táncos bemutatók tették még színesebbé.