agrárium

2021.07.13. 06:55

A békési zöldborsó világszerte keresett

Az Európai Unió első három legnagyobb zöldborsó-­termelője közt van Magyarország. Az EU belső piacán pedig a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr 42,1 ezer tonnával hazánk. Ehhez a Békés megyei gazdák és a békéscsabai konzervgyár is hozzájárul, ahol naponta több száz tonna borsót dolgoznak fel a környékbeli termelőktől érkező zöldségből.

Busi Ottó

A békéscsabai konzervgyárban naponta több száz tonna borsót dolgoznak fel, a csomagolás is helyben zajlik /Fotó: BMH/

Szakértők szerint az idei hideg április miatt a zöldborsó kelése és fejlődése lassabb volt, ezért a betakarítás késve indult. Magyarországon az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közlése szerint a friss és feldolgozott (fagyasztott és konzerv) zöldborsó külkereskedelmi egyenlege pozitív. A zöldborsókonzerv kivitele 1 százalékkal volt több 2020-ban (58,8 ezer tonna), mint egy évvel korábban. Oroszország volt a legjelentősebb felvevőpiac, emellett többek között Németországba, Olaszországba és Litvániába is szállítanak zöldborsót. Az idei év első negyedévében 28 százalékkal 10 ezer tonnára csökkent az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest.

A békéscsabai Bonduelle konzervgyár közlése szerint

naponta több száz tonna borsót dolgoznak fel, mely az üzem környezetéből, nagyságrendileg száz kilométeren belülről érkezik.

Azaz, jellemzően Békés megyében termett borsóval dolgoznak a csabai gyárban. A gyár közlése szerint a növény, miután beérkezik az üzembe, egy többlépcsős tisztítási folyamaton megy keresztül, ezután blansírozás következik, majd végül dobozokba töltik, és hőkezeléssel tartósítják. A konzerveket itt helyben, Békéscsabán címkézik, csomagolják. Mindezt több száz konzervgyári munkatárs végzi: az állandó dolgozók száma nagyságrendileg 150 fő, a létszám azonban százas nagyságrendben bővülhet a szezontól, illetve a gyártástól függően. A csabai gyár termékei jellemzően Európa más országaiba kerülnek.

A békéscsabai konzervgyárban naponta több száz tonna borsót dolgoznak fel, a csomagolás is helyben zajlik /Fotó: BMH/

Főleg a fagyasztott a népszerű

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a fagyasztott zöldborsóból tavaly 27 százalékkal 10,6 ezer tonnára csökkent a kivitel. A magyarországi fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlói Németország, Görögország és Románia voltak 2020-ban. Az idei év első három hónapjában 36 százalékkal nőtt a fagyasztott zöldborsó kivitele, miközben a behozatala (–77 százalék) csökkent 2020 azonos időszakához viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a frisspiacra szánt zöldborsó mennyisége a feldolgozott termékek mellett nem számottevő. Az elmúlt évben 600 tonna friss zöldborsót szállítottak a külpiacokra, az import 372 tonnát ért el.

A piacon a levesbe valót keresik

A Budapesti Nagybani Piacon a zöldborsó termelői ára 837 forint volt kilogrammonként 2020-ban, ami 58 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest (530 forint/kilogramm). Idén a zöldborsó május közepén jelent meg a piacokon 2200 forintos kilónkénti áron az AKI adatai alapján. Békésben jelenleg 600–800 forintot kérnek el a borsó kilójáért a kofák, melyet az árusok elmondása alapján főként kisebb mennyiségben visznek a vevők: jellemzően nyersen fogyasztásra, leveshez, főzelékhez, esetenként fagyasztáshoz is vásárolnak a piaci látogatók. Az ipari feldolgozásra szánt zöldborsó felvásárlási ára 108 ezer forint volt tonnánként 2020-ban, mely 15 százalékkal haladta meg az előző évit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában