Szakmai nap/galériával

2022.03.26. 19:58

Olimpiai bajnokkal is találkozhattak a csabai diákok

Katonai közelharc-bemutatót, fogolykísérést, mentő- és tűzoltóautó-bemutatót egyaránt láthattak a fiatalok a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban szombaton délelőtt. A szakmai napon emellett a diákok találkozhattak Hosnyánszky Norbert olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázóval és Birkás Balázs világ és Európa-bajnok kajakossal.

Papp Gábor

Fotók: Bencsik Ádám

Fotó: Bencsik_Adam

Az első alkalommal életre hívott program legfőbb célja az volt, hogy a gyerekek az iskolapadból kilépve, az elméleti oktatáson túl számos terület gyakorlati részeit is megismerjék, közelebb kerüljenek a különböző hivatásokhoz – nyilatkozta lapunknak Tálas Csaba. Az iskola igazgatója elmondta, ezért meghívták azokat a partnerintézményeiket, amelyek hitelesen képviselik az adott szakmákat. Így a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentők, a rendőrség, egészségügyi intézmények, klasszis sportolók és nyomdaipari cégek egyaránt részt vettek a rendezvényen.

Tálas Csaba kiemelte, a napot úgy szervezték, hogy a gyerekek forgószínpadszerűen meglátogathassák az iskola hatalmas területén berendezett állomásokat, ahol pecséteket gyűjthettek.

– Egy olyan szombat volt ez, ami munkával és iskolai tevékenységgel telt, a fiatalok tanultak, de ezúttal nem a pedagógusoktól, hanem duális képzőpartnereinktől, szakmai partnereinktől – fogalmazott.

Sikur Tamásné igazgatóhelyettes elmondta, az iskolában öt képzési ág képzései, rendészeti és közszolgálati, egészségügyi, szociális, sport, valamint nyomdaipari és kreatív szakok érhetők el, amelyek mindegyikéhez kapcsolódva szerveztek programot diákjaik számára. A szakember kifejtette, a rendészet-közszolgálat területéről indult ki az esemény, ott fogalmazták meg az első ötleteket. Szombaton egyebek mellett rendőrmotort, tűzoltóautót, mobillabort és katonai bemutatót egyaránt láthattak a tanulók, volt bűnmegelőzési activity, míg a készenléti rendőrség fegyverbemutatóval készült. 

A sportágazatban két remek sportoló érkezett az iskolába, az egészségügyben a mentőszolgálat és a kórház egyaránt jelen volt interaktív bemutatókkal. Négy partnernyomdájuk szintén ellátogatott a rendezvényre, a kreatív ágazat művészeti szakjain az iskola három volt, jelenleg egyetemista tanítványa beszélt a továbbtanulásról.

Hosnyánszky Norbert olimpiai bajnok, szakaszvezető elmondta, egy kadétprogramot mutattak be a fiataloknak, amelynek keretében a diákok kérdezhettek, és számos információt tudhattak meg a katonaságról. A klasszis játékos kiemelte, gyakran felmerül kérdésként, hogy miként egyeztethető össze a katonaság a sporttal, mit tudnak hasznosítani a sportban, amit a katonaságnál elsajátítottak és fordítva.

– A csapatsportágból jövök, csapatban gondolkodok, megtanultam az alkalmazkodást, ami a katonaságnál is fontos – tette hozzá. – A sportban pedig sokat segíti a koncentráció, amit a katonaságnál el lehet sajátítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában