Békéscsaba

2023.03.02. 17:38

Híres nőkről szólt az előadás a Lencsési Közösségi Házban

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc apropóján egy tíz eseményből álló programsorozatot szerveztek.

L. B.

Szelekovszky László tartott előadást a Békés vármegyei kastélyok híres asszonyairól csütörtökön a Lencsési Közösségi Házban /Fotó: Für Henrik/

Híres, neves asszonyaink, a tájkultúra kialakítói Békés megyében címmel tartott előadást csütörtökön a Lencsési Közösségi Házban a kertbarát kör alkalmán Szelekovszky László természetvédelmi főtanácsos. Kiemelte: a nők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején, valamint a kastélyok korszakában is helyt álltak. Amellett, hogy gyermekeket neveltek, a gazdaságokat is működtették, míg a férjek katonák voltak vagy a Parlamentben ténykedtek.

Többek között szólt Wenckheim Krisztináról, akinek volt abba is beleszólása, hogy milyen legyen a szabadkígyósi kastély és a hozzá tartozó kert. Amellett, hogy hét gyermeket szült, a kolerajárvány után árván maradt gyermekeket is nagyban segítette.

De beszélt Sisiről, Erzsébet királynéról a kondorosi kastély, Bohusné Szögyény Antóniáról lőkösházi kastély kapcsán; a magyar csalogánynak nevezett Hollósy Kornélia operaénekesről, aki Dombegyházon hunyt el; valamint Bolza Mariette-ről, akinek édesapja, Bolza Pál hozta létre a Szarvasi Arborétumot.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője elmondta: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc apropóján egy tíz eseményből álló programsorozatot szerveztek, ennek első állomása volt a csütörtöki előadás. Egy pályázatot is hirdettek: kokárdákat vagy nemzeti színű kitűzőket várnak, azokat bármilyen anyagból és technikával el lehet készíteni. Az alkotásokra március 8-ig számítanak, azokból kiállítás nyílik, a legjobbakat pedig díjazzák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában