Hungarikum pályázat

2023.11.17. 18:04

Büszkék a kisdombegyháziak értékeikre, meg is mutatják ezeket

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Agrárminisztérium többletforrást biztosított az idei évi hungarikum pályázatra. Nyertek a kisdombegyháziak is.

Csete Ilona

Magyar Zsolt bejelentette: 2 millió forintot nyertek. A szerző felvétele

A Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár igazi sikertörténet, mert mozgalommá nőtte ki magát az értékek összegyűjtése, és a Nemzeti Értékpiramis rendszerében való elhelyezése is. Országszerte és határon túl megmozgatta az idősebbeket és a fiatalabbakat is, hogy felkutassák a szűkebb környezetükben fellelhető unikális értékeket. Így azok bekerülhetnek a helyi, a vármegyei-, a külhoni nemzetrész- vagy ágazati értéktárba, a Magyar Értéktárba majd pedig a hungarikumok közé.

A kisdombegyháziak szintén gyűjtik a helyi értékeket. Az Agrárminisztérium a hungarikum törvény 2012-es elfogadását követően minden évben pályázatot ír ki a nemzeti értékek gyűjtésével és széleskörű megismertetésével kapcsolatban. Az idei nagy érdeklődésre való tekintettel a tárca 227 millió forintos többletforrást biztosított a 2023-as pályázat tartaléklistáján szereplő 112 pályázó számára. A kisdombegyháziak is szerepelnek a listán, nyertek 2 millió forintot.

Magyar Zsolt polgármester elárulta, ennek köszönhetően rendezvényt szervezhetnek, ahol felvonultatják értékeiket, megismertetik a falubeiekkel s mindazokkal (elszármazottakkal, érdeklődőkkel), akik e közösségi eseményen megjelennek, várhatóan 2024  májusában.

Hírportálunk úgy értesült, a tartaléklistán szereplő pályázókkal együtt így összesen 325 nyertes pályázó 677 millió forint forrásban részesül az idei kiírásnak köszönhetően.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában