Tanácskozás

2024.04.20. 15:26

Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferencia szólította meg a roma közösségeket - galériával

A II. Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferenciát rendezték szombaton a békési kulturális központban. Az eseményre hazánk és a Kárpát-medence számos tájáról érkeztek résztvevők. A Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferencián jelen volt Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is.

Papp Gábor

Surman László, a szervező Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió (MPE OCM) hitéleti-missziós főigazgatója elmondta, az MPE OCM megalakítása óta prioritásként kezeli a Kárpát-medencében élő magyarság és magyarajkú roma közösségek megsegítését, támogatását. Mint kiemelte, a tavaly megrendezett első Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferencia után, valamint a megalakult és azóta is aktívan tevékenykedő Kárpát-medencei Cigánymisszós Fórum egyeztető tevékenysége alapján folytatódott pénteken és szombaton a munka és az együtt gondolkodás Békésen. 

Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferencia
A II. Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferencián a dicsőítés is fontos szerepet kapott. Fotó: Lehoczky Péter

Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferencia: megszólították a közösségeket

A szombati rendezvény célja az volt, hogy megszólítsák a Kárpát-medencében élő, elsősorban magyar ajkú roma közösségeket és gyülekezeteket, generálva ezzel a nemzeti és szakmai együttműködést, a keresztény értékeken alapuló összefogást. Ugyancsak fontos cél volt, hogy a magyar ajkú roma közösségek lelki életét és az anyaországhoz való kötődését, illetve identitását további erősítsék – emelte ki.

Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a magyar kormány által 2021-ben elfogadott Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával kapcsolatban elmondta, a dokumentum számos célt fogalmazott meg, így a szegénység újratermelődésének megakadályozását, a gyermekes családok támogatását és a területi egyenlőtlenségek leküzdését. Kiemelte, a stratégiának van egy fontos fejezete, a cigány pasztoráció. A kormány és akik alakították a stratégiát felismerték, hogy mennyi fontos a cigánypasztoráció és a cigánymisszió a cigányok életében, a közösségek mindennapjaiban.

– Nagyon lényeges, hogy a program menjen tovább, közösségek alakuljanak, szeretetben és békességben éljenek – hangsúlyozta Radomszki Lászlóné.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kifejtette, „semmi más utunk és lehetőségünk nem lehet, csak a hitünk megélése és az abban való reményteljes kiteljesedés”.

– Amikor a világban keressük a magunk helyét és szerepét, ez adja a választás alapját – fogalmazott a kormánybiztos. – Kétféle ember létezik. Az egyik, aki a saját felemelkedését a földi javakban, a földi gondolkodásban látja szükségesnek, és éppen ezért sok esetben erőtlennek tűnik. A másik a hitében és Isten dicsőségében akarja megvalósítani mindezt. Nekünk, a jövő keresztény Európájában rendkívül fontos lesz, hogy olyan Európát és olyan Magyarországot hagyjunk magunk után gyermekeink számára, ami a Teremtő alapértékein nyugszik.

Hangsúlyozta, az itt élő embereknek fontos feladata, hogy a hitüket valóban megéljék és gyakorolják, de ne csak a gyülekezetekben. 

– Ez a korszak nagyon lényeges a keresztény emberek számára, a gyülekezetek nőnek, gyarapodnak, megélik a hitüket, de fontos, hogy ezt megtegyék a gyülekezeteken kívül is. Félünk a világtól, nem vagyunk elég bátrak felvállalni a hitünket, felvállalni a Jóisten által ránk bízott talentumokat. Megijedünk, hogy ez nem fog tetszeni másnak, mit fog más szólni, mert én keresztény vagyok – folytatta a gondolatot. – Szükséges, hogy a gyülekezeten kívül is, a keresztény életünket, a hitbéli életünket egyértelművé tegyük, felvállaljuk és elmondjuk. Elmondjuk, mi a teremtő szándéka, mi az, ami az Istennek tetsző életmódot jelenti.

 

Kálmán Tibor, Békés polgármestere annak jelentőségére hívta fel a figyelmet, hogy a konferenciára az egész Kárpát-medencéből érkeztek közösségek, érkeztek résztvevők. Mint mondta, helyi szinten is nagyon fontosak, köztük az egyházi közösségek, a roma közösségek, amelyekre lehet számítani.

„Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk” – idézte Széchenyi Istvánt beszéde végén Kálmán Tibor.

Az eseményen igét hirdetett Durkó Albert misszióvezető.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában