Tehetségek

2024.05.02. 17:19

A Nemzeti Tudósképző Akadémia Gyulára érkezett

Együttműködési megállapodást kötött a gyulai önkormányzat és a Nemzeti Tudósképző Akadémia, amelynek köszönhetően a gyulai tehetségek is részt vehetnek a szervezet által működtetett programban. A dokumentumot dr. Görgényi Ernő polgármester, valamint dr. Varró András, a Nemzeti Tudósképző Akadémia kuratóriumának elnöke és dr. Hegyi Péter, az akadémia programigazgatója írt alá a gyulai városháza dísztermében tartott csütörtök délelőtti ceremónián.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a tehetségeket, a fiatalokat számos módon támogatják a városban, a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjához való csatlakozás pedig egy újabb lehetőséget jelent ezen a téren. 

Nemzeti Tudósképző Akadémia
Együttműködési megállapodást kötött a gyulai önkormányzat és a Nemzeti Tudósképző Akadémia. Dr. Varró András, dr. Görgényi Ernő és dr. Hegyi Péter írta alá a szerződést. Fotó: Dr. Görgényi Ernő Facebook-oldala

Nemzeti Tudósképző Akadémia: megszerettetik az orvosi hivatást 

– Az együttműködés azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok megszeressék az orvosi hivatást, amely Gyulán, Békés vármegye egészségügyi központjában különös jelentőséggel bír. A megállapodás célja emellett, hogy az egészségügyi és biológiai szakirányban továbbtanulni szándékozó diákokat segítse, és kedvet teremtsen a tudományos kutatásban való részvételhez – tette hozzá a polgármester. – A programnak számos olyan eleme van a gyulai fiatalok számára, amelyet egyébként nem kapnának meg, egyedi kutatási programokban vehetnek részt, illetve Nobel-díjas tudósokkal találkozhatnak, előadásaikat hallgathatják meg.

Fontos a szakember-utánpótlás

Dr. Varró András elmondta, a gyulai önkormányzat kiemelten állt a program helyi elindítása mellé.

– Egy nemzeti programról van szó, amely Szegedről indult, és mára országos kezdeményezéssé vált, amelyért mindenki együtt tud dolgozni – fogalmazott.

Dr. Hegyi Péter hangsúlyozta, a társadalmak számára nagyon komoly kihívás, hogy megfelelő egészségügyi szakember-utánpótlással rendelkezzenek.

– Meg kell próbálnunk olyan programokat teremteni, amelyek a fiatalokat az élettudomány, így az orvostudományok felé tereli. Az alapítvány középiskolás és egyetemi szinten, valamint már végzett orvosok számára is lehetőségeket, támogatást biztosít – fogalmazott.

Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő kiemelte, a megállapodás értelmében a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány évente 20 millió forintot biztosít a gyulai program működésére, melyet az önkormányzat évente 10 millió forinttal egészít ki. 

A képzés komoly lehetőséget kínál Gyula városának, hogy a program és infrastruktúra már gimnáziumi szinten több területről is odavonzza a tehetséges diákokat, illetve, hogy már középiskolás korukban összeköttetésbe, kapcsolatba kerülhessenek a kórházakkal, hogy a diploma megszerzése után akár ott helyezkedjenek el. A speciális program bevezetésével erősödik a középiskolában folyó biológia tantárgyi tehetséggondozás, a középiskolás korú tehetséges diákok élettudományi kutatásokban alkalmazható képességeinek fejlesztése, az élettudományi egyetemi szakok felé történő pályaorientáció. Az együttműködés elsősorban az orvosbiológiai kutatásokhoz kapcsolódó területekre terjed ki (orvos, gyógyszerész, biológus, vegyész, biofizikus), amely a későbbiekben más irányba tovább bővíthető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában