Só és chili a gyümölcsökhöz

2024.05.05. 09:50

Belekóstoltak a vietnámi konyhába a csabai szakácsok, meglepő dolgokkal találkoztak

Együttműködést kötött nemrégiben a vietnámi Saigontourist Hospitality College és a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC). Ennek keretében csaknem egy hónapot tölthettek Ho Shi Minh-városban BSZC-és diákok szakoktatókkal. Belekóstoltak a vietnámi konyhába, a magyar konyha remekeit pedig ők mutatták be az Újházi- tyúkhúslevestől és a rozéra sült kacsamelltől a birkapörköltig az ázsiai kollégáiknak, a vendéglátást tanuló diákoknak.

Nyemcsok László

Belekóstoltak a vietnámi gasztronómiába, Zahorán Gábor (balra), Karasz Zóra és Horváth Ferenc mesélt a BSZC-ben az élményekről Fotó: BMH

A vietnámi szakácsok által vezetett konyha mindennapjait nemrégiben Ho Shi Minh-városban Horváth Ferenc mesterszakács, a BSZC Zwack szakiskolájának szakács szakoktatója, a most szakácsként végzett diákok közül pedig Karasz Zóra és Zahorán Gábor követhette végig. Belekóstoltak számos specialitásukba.

Zahorán Gábor vietnámi szakácsoktól tanult meg több ételt is
Zahorán Gábor vietnámi szakácsoktól tanult meg több ételt is Fotó: Karasz Zóra

Szója- és halszószos alapételükbe is belekóstoltak

– A vietnámi gasztronómiában olyan dolgokkal találkoztunk, melyek megleptek bennünket  – mesélte Horváth Ferenc. – Roppant egyszerű alapokra épül az egész. Főznek egy alaplevet sertésből vagy csirkéből. Egy tálkába – amiből esznek majd – beletesznek rizstésztát, ami lehet cérna- vagy széles metélt, spagetti, és rádobálják a garnélát, a puhatestű rákot, kagylót akár nyersen is. A csirke- és sertéshúst minimálisan hőkezelik. Raknak hozzá feldarabolt fűszernövényeket és zöldségeket. Ezután a mintegy 90 fokos alaplevet ráöntik minderre. Egy-két perc után már fogyasztják is az ételt. A legtöbb helyen ebbe a vietnámi specialitásba raknak szója- és halszószt. Kis tálkába tesznek mártogatós szószt, amibe a húsokat, a tenger gyümölcseit mártogatják étkezés közben. A tésztafőzéssel sem bajlódnak, a boltokban, piacokon főtt tésztát árulnak csomagolva. Érdekes volt, hogy a lime leveleit például kirántják.

Eredményes volt a kintlétük, tanultak egymástól
Eredményes volt a kintlétük, tanultak egymástól Fotó: Saigontourist

Zóra úgy látta, nem is alszanak Ho Shi Minh-városban

 Zahorán Gábor kiemelte, a street-foodok, vagyis az utcán is könnyen fogyasztható ételek elkészítése volt számára a legérdekesebb. No, meg az, hogy kenyeret nem esznek. Van egyfajta tartós toast-kenyér, de az is édes. Miként a majonézük is. A tejszínhab ugyanakkor sós. Desszertnek gyümölcsöket fogyasztanak leginkább, több olyat is, ami nálunk kevésbé ismert. Ilyen a jackfruit, a durián és a tulipánalma, de a mangót is kedvelik. Sót és chilit összekevernek, és ebbe mártogatják bele ezeket a gyümölcsöket.

A vietnámi életmód érdekességeiről Zóra mesélt. Ahogy mondta, úgy tűnt számukra, hogy a tízmilliós Ho Shi Minh-városban nem is alszanak az emberek. Éjjel-nappal tele vannak az utcák emberekkel, nagy divat a karaoke és a pool-biliárd.

– A közlekedés tiszta káosz, mégis alig történik baleset – ecsetelte Zóra. – Mennek biciklivel, motorral, autóval, a jelzőlámpát ugyanakkor nem veszik figyelembe. Amit tapasztaltunk, ennek ellenére mindenki figyel a másikra.

Vietnámi szakácsok: nem csoda, hogy mindenbe jeget raknak

Amikor a „kerisek” kint voltak Vietnámban, a 41 fokos csúcshőmérséklet sem volt ritka, estére is maximum 29 fokra hűlt le a levegő. Horváth Ferenc elmondta, többször is látták a kijelzőkön, hogy 82 százalékos a páratartalom

 – Nem csoda, hogy mindenbe jeget raknak, és vödrökkel járnak körbe – mesélte a mesterszakács. – Ahol már kevesebb a jég, oda még tesznek. Kedvencük a jeges zöld tea, de a presszókávét is jéggel isszák, cukor nélkül.

A szakoktató elmondta, vittek ki csabai vastagkolbászt is kóstolónak. Ízlett vietnámi vendéglátóiknak, náluk virsliszerű a kolbász. Amiben viszont egyezés van, azok a zöldségek. Sárgarépát, újhagymát, póréhagymát, paradicsomot, uborkát ugyanúgy használnak, mint nálunk, viszont náluk a paprika a chilinél kezdődik, a tölteni valót nem is ismerik. Amit még szinte mindenbe tesznek, az a koriander. Várhatóan szeptemberben többen érkeznek majd Vietnámból, és ők nálunk ismerkedhetnek meg olyan zöldségekkel, fűszernövényekkel is, ami náluk nincsen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában