Évfordulók

2024.06.14. 19:45

Almáskamarás duplán ünnepel, megmozdult a község - videóval, galériával

Minden település fennmaradásának, fejlődésének fontos záloga, hogyan tudja megőrizni történelmi múltját, megélni hagyományait és tovább adni a felnövekvő nemzedékeknek. Almáskamaráson ennek szellemében élik meg mindennapjaikat a község lakói. Méltóképpen emlékeznek a település alapítására. Ezt tették pénteken: avattak emléktáblát, hirdettek jubileumi napot, hiszen idén a településalapítás 180. évfordulóját ünneplik. A német közösségük pedig a helyi német nemzetiségi önkormányzat alapításának a 30. évfordulójára emlékezett a programsorozat keretében.

Csete Ilona

Az Almáskamarásra érkezőket az út menti póznákon a nemzeti színű zászlók emlékeztették: a község életében jeles nap a péntek. Duplán ünnep. A településalapítás 180., míg a német nemzetiségi önkormányzat fennállásának a 30. évfordulójára emlékeztek sokszínű programjukkal.

Jubileumi nap, ünnepség, fennmaradás, Almáskamarás, táblaavató
Emléktáblát állítottak a község központjában
Fotó: Bencsik Ádám

Mazsorettek felvonulása, majd az eleki delegáció érkezése után a polgármester, Mazán Attila köszöntötte a vendégeket, a helyi lakosságot, akik a jubileumi évforduló megünneplésére a település központi parkjában gyülekeztek.

– Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm Elek városának delegációját, akikkel reményeim szerint augusztustól testvértelepülésként folytathatjuk a kapcsolatot – fogalmazott.

– Mi itt, Almáskamaráson élők legyünk büszkék arra, hogy mindannyian tiszteletben tartjuk történelmi múltunkat, együtt éljük meg hagyományainkat és kéz a kézben építjük a jövőt gyermekeinknek. A mi kis lélekszámú településünkről elismerően beszélnek Békés vármegyében, ez mindannyiunknak dicsőség – tette hozzá. Arra utalva pedig, hogy az Elekről érkezettektől átvette a falujogart, elmondta, ez jelképezi Almáskamarás alapításának a múltbéli emlékeit.

Elekről érkeztek az első kertészek

– Településünk alapításának pontos dátuma 1844. január 18. A bécsi udvar rendeletekkel kertész telepítményeket hozott létre, mert komoly bevételeket jelentett számára az akkori dohánytermesztés. Ilyen kertész község lett Almáskamarás is. Elekről mintegy 80 német család került Almáskamarásra. Dolgos, szorgalmas, katolikus emberek voltak. 1900-ban már majd 2000 lakosa volt Almásnak, ami a történelem sötét korszakait is átélte és talpon maradt. Köszönhető ez az emberek szorgalmának, kitartásának, élni akarásának. Ez a szellemi örökség kell, hogy továbbra is erőt adjon mindannyiunknak.

Elek városának a delegációja Kecskés Andrea alpolgármester vezetésével érkezett az ünneplőkhöz. Az alpolgármester tolmácsolta Szelezsán György polgármester szavait és örömét fejezte ki az összetartó közösség láttán.

– Öröm ellátogatni oda, ahol az emberek szívében és lelkében ott él a hagyományok, a közösségi szellem és az egymás iránti tisztelet. Almáskamarás települése példaértékű. Az ilyen ünnepi események nemcsak a múlt megbecsüléséről szólnak, hanem egyúttal a jövőbe vetett hitünkről is tanúskodnak. Összegyűlve itt, együtt tekintünk vissza az elmúlt időszak eredményeire, és közösen nézünk szembe a jövő kihívásaival. Kívánom, hogy ez a nap ne csak az emlékezésről, hanem az összefogás és az együttműködés erősítéséről is szóljon. Remélem, hogy kapcsolataink továbbra is erősödnek és gyümölcsözőek lesznek – mondta köszöntőjében az alpolgármester.

A németek megélik hagyományaikat

Hack Ferenc Mihályné, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel, megemlékezve alapítóikról is. Majd arról mesélt, hogy 1994-ben Magyarországon az elsők között szervezték meg akkor még német kisebbségi önkormányzatukat Almáskamaráson. 30 éve töretlen lendülettel élik meg hagyományaikat.

– Büszkén adjuk tovább őseink hagyatékát a felnövekvő nemzedéknek. Mennyi mosoly, ünnepi együttlét, felsorolni lehetetlen. Almáskamarás német közössége 1844 óta a magyar nemzethez, a német nemzetiséghez tartozónak vallja magát. Ma Pintér Edit, Mazán Attiláné, Kőszegi Józsefné és én képviseljük a német közösségünket. Büszkék vagyunk a határon innen és a határon túli, az anyaországgal kialakított virágzó kapcsolatainkra. A jövőben is a szeretet, a tisztelet, az összetartozás szellemében tevékenykedünk – fogalmazott az elnök, majd a gyermekek táncos műsora után a település központjában felavatták az ünnepi alkalomra készített emléktáblát.

– Mi, akik itt élünk Almáskamaráson, öt évente emlékhelyeket alakítunk ki, hogy méltóképpen emlékezzünk településünk alapítására. Ez a mostani emléktábla a 180. évfordulót köszönti – mondta Mazán Attila a leleplezés előtt.

Szebellédi Zoltán, a Békés Vármegyei Önkormányzat alelnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, ez a nap nem csak az almáskamarásiak, hanem a vármegye ünnepe is.

– Jó helyre jöttek ide a telepesek. A kiváló földek, a szorgos munka megteremtette azokat az alapokat, hogy később egyre többeknek legyen szülőhelye e község. Szólt arról a példás összefogásról, az élni akarásáról, ami máig jellemzi az almáskamarásiakat. Ez a jövő záloga.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában