Elismerés

2024.06.04. 16:41

Új nevelőszülőket köszöntött az ÁGOTA Közösség Gyomaendrődön

Kedden délelőtt hat nevelőszülőt köszöntöttek, akik nemrégiben elvégezték a nevelőszülői képzést. Békés vármegyében hamarosan újabb, családjukból kiemelt fiatalok kaphatnak esélyt egy boldogabb gyermekkorra.

Dinya Magdolna

Minden alkalommal, amikor az ÁGOTA Közösség új nevelőszülőket köszönt, azt is ünnepli, hogy ezzel a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeinek tudnak biztonságos családi légkört teremteni.

A képen Bakaity Anna, Balázs Károly és Bulla Erika
A képen Bakaity Anna, Balázs Károly és Bulla Erika

Új nevelőszülőket köszöntöttek

Békésben hamarosan újabb, családjukból kiemelt fiatalok kaphatnak esélyt egy boldogabb gyermekkorra, és arra, hogy a bizalom sebei gyógyulni kezdjenek egy-egy nevelőszülői családban. Az ünnepségen hat új nevelőszülőt köszöntöttek.  Ők a közelmúltban elvégeztek egy nevelőszülői képzést, amely során szakmai ismeretekkel és a KÁSZPEM  rendszer szemléletmódjával bővítették ösztönös gyermekszeretetüket és gondoskodni akarásukat. Nekik köszönhetően nemsokára öt új nevelőszülői család tárhatja ki kapuit gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok előtt.

Gondoskodó szeretet és a feltétel nélküli elfogadás

Jelenleg közel 23 ezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban Magyarországon, és sokan közülük még mindig várnak azokra a jó emberekre, akik készek bármilyen sorsú, életkorú gyermek befogadására. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ezért országszerte keresi az új nevelőszülőket, akik az ÁGOTA Alapítvány közreműködésével döntéselőkészítő és nevelőszülői képzéseken vesznek részt.  Ahhoz, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok családban nőhessenek fel, minél több segítő szándékú emberre van szükség, akik úgy érzik, hogy a nevelőszülői hivatásban szeretnének kiteljesedni. Az új nevelőszülők Gyomaendrődön vehették át tanúsítványaikat és a szolgáltatói nyilvántartásba vételük után otthonukba fogadhatnak majd gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat.

Folyamatosan zajlanak a új nevelőszülők képzései

Az eseményen Bulla Erika, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója elmondta, hogy a képzéseket az ÁGOTA Alapítvány támogatásával tudják megvalósítani. Békés vármegyében és országszerte egyaránt folyamatosan és párhuzamosan zajlanak az új nevelőszülők 60 órás képzései. A döntés-előkészítő szakaszban gyakorlati és elméleti ismereteket adnak át a jelölteknek. A tanfolyam során elsajátítják azokat az alapvető dolgokat, amelyek szükségesek egy gyermek gondozásához. A képzés alatt igyekeznek minél alaposabban felkészíteni őket arra, hogy mit is jelent egy családból kiemelt gyermekről való gondoskodás.

Az ÁGOTA Alapítvány részéről Bakaity Anna, a felnőttképzésért felelős önkéntes koordinátora kiemelte, hogy nevelőszülővé váláshoz egy előzetes kiválasztási folyamaton kell átesni. Az alapítványnál közvetlenül nem lehet jelentkezni nevelőszülőnek. Az érdeklődőknek a szolgáltató valamelyik hálózatát kell felkeresniük, és a hálózatok rendelik meg a tanfolyamokat a jelentkezők számára. A képzés két részből áll. Az első lépés a 28 órás döntés-előkészítő rész, amely során a nevelőszülő jelöltek rengeteg információt megkapnak arról, hogy mi is vár rájuk, és eldönthetik, valóban ezt a hivatást szeretnék-e választani. Ezt követi egy 32 órás tanfolyam, amelyen pedagógiai, pszichológiai, egészségügyi és jogi ismereteket tanulnak. A két képzés elvégzése után válhatnak nevelőszülőkké. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában