Iparkamara

2024.07.12. 17:05

Köszörűt és esztergagépet is láttak a gyerekek a pályaorientációs táborban - galériával, videóval

Lezárult a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara második, JóPálya – és a Tiéd?! című pályaorientációs tábora. Az ötödik, hatodik és hetedik osztályos diákok a héten több békéscsabai középiskolába is ellátogattak, pénteken pedig felkeresték a Békéscsabai Szakképzési Centrum berkein belül működő légi- és gépipari képzőközpontot, ahol különleges műhelyekbe, laborokba kukkantottak be, speciális, alapvetően gyárakban használt gépekkel ismerkedtek meg.

Licska Balázs

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, hogy a nyílt napokon és a pályaválasztási vásáron kívül az általános iskolásoknak nincs igazán lehetőségük arra, hogy betekintsenek egy-egy középiskola életébe. A kamara által szervezett, a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott JóPálya – és a Tiéd? című pályaorientációs táborban viszont hiteles, megbízható, valós információkat szerezhetnek egy-egy intézményről. Így a felvételi, a jelentkezés idején megalapozott döntést hozhatnak, nem mendemondák alapján kell határozniuk arról, hogy hol tanulnának tovább.

pályaorientáció, diákok, oktatás
A kamara pályaorientációs táborában a diákok pénteken ellátogattak a légi- és gépipari képzőközpontba is. Fotó: Bencsik Ádám

Több középiskolába is ellátogattak a diákok a pályaorientációs táborban 

A mostani pályaorientációs tábor keretében, a héten az ötödik, hatodik és hetedik osztályos diákok ellátogattak a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) tagintézményeibe, így a Közgébe, a Keribe, a Gészibe, a Kósba, a Szegyába, ezek tanműhelyeibe. De jártak cégeknél is, így megnézték az Alföldvíz Zrt. szennyvíztisztító-telepét, valamint a kórházban lévő skill labort. Hangsúlyozta: a gyerekekkel mentorok is foglalkoztak, olyan fiatalok, akik korábban részt vettek a táborban. Akik most immár középiskolásként tudtak arról mesélni, hogy milyen egy-egy intézmény élete, milyen a büfé, milyenek az oktatók, a pedagógusok, milyenek a közösségi programok.

Megnézték a légi- és gépipari képzőközpont berendezéseit

A gyerekek pénteken megnézték a Békéscsabai Szakképzési Centrum berkein belül működő légi- és gépipari képzőközpontot is. Balogh Csaba, a képzőközpont műszaki vezetője elmondta, hogy itt a fiatalok meghatározó élményeket szerezhettek, testközelből láthattak olyan gépeket, berendezéseket, amelyek alapvetően csak gyárakban, ipari környezetben vannak.

Bekukkantottak az anyagvizsgálati és méréstechnikai laborokba, ahol górcső alá veszik az egyes anyagok szilárdságát, törésteszteket végeznek, mikroszkóp alatt nézik meg az anyag szerkezetét, és érdekesség, hogy a képzőközpont rendelkezik például 3D koordináta mérőgéppel. A további műhelyekben pedig láttak működés közben többek között állványos köszörűt, esztergagépet; megtudhatták, hogyan kell használni a szimulációs programokat, miként lehet üzemeltetni a 3D-s nyomtatót; de komplett megmunkáló központokkal is megismerkedhettek.

Plusz tudást szerezhetnek, akik itt végeznek

Balogh Csaba műszaki vezető elmondta, hogy folyamatban van a légi- és gépipari képzőközpont további fejlesztése, az 1,7 milliárd forintos projekt keretében energetikai korszerűsítések várhatók, illetve lehetőség nyílik további műhelyek kialakítására, különleges gépek beszerzésére. A képzőközpont a Békéscsabai Szakképzési Centrumon belül a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium égisze alatt működik, és Petrovszki Zoltán igazgatóhelyettes hangsúlyozta, hogy a reményeik szerint a fejlesztésnek hála a tanulók száma is emelkedik majd.

Beszélt arról is, hogy a légi- és gépipari központban a legkorszerűbb infrastruktúra lelhető fel. Olyan gépek, eszközök találhatók itt, amelyek nemhogy egy átlagos középiskolában, de az iparban is csak kevés helyen érhetők el, példaként hozta fel az öttengelyes marógépet. Ezáltal az oktatás, a képzés színvonala emelkedik, a diákok plusz tudásra tehetnek szert, a végzettekre pedig tárt karokkal számítanak a felsőfokú intézményekben, valamint az iparban. Az oktatók naprakész tudással rendelkeznek, ami többek között azért lényeges, mert az ipar is folyamatosan fejlődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában