Bereczki Máté emlékév

2 órája

A testvértelepülés, Romhány és Kunágota méltón őrzi Bereczki Máté emlékét

Bereczki Máté 1824. szeptember 24-én született a Nógrád megyei Romhány településen. Kunágotán nyugszik. Mindkét településen Bereczki Máté munkássága előtt tisztelegtek születésének 200. évfordulóján.

Csete Ilona

Romhány és Kunágota testvértelepülések. Mindkét hely méltó módon emlékezik Bereczki Máté születésének 200. évfordulójára. Romhány 2024-ben Bereczki Máté emlékévet hirdetett a kétszáz esztendeje született, európai hírű gyümölcsnemesítő szakember tiszteletére.

Bereczki Máté szülőhelyén, Romhányban is elhelyezték az emlékezés virágait
Kunágotán az iskolások emlékeztek meg névadójukról. Fotó: Facebook

Hazánk híres pomológusára emlékeztek, kétnapos eseményt rendezett a település. Mert az utókor Romhányban sem feledkezett meg Bereczki Mátéról. Szülőháza helyén szobrot kapott, majd 2021-ben róla nevezték el a település művelődési házát. Szombaton konferenciabeszélgetéssel kezdődött a program, ezt koszorúzás követte Bereczki Máté szülőházának helyén, ahol szobor is őrzi alakját. A megemlékezés virágait elhelyezte: Balla Mihály országgyűlési képviselő, Vezér Attila polgármester és Kunágota község küldöttei – számolt be a NOOL.hu.

Kunágotán az iskolások emlékeztek meg névadójukról
Bereczki Máté szülőhelyén, Romhányban is elhelyezték az emlékezés virágait. Fotó: NOOL.hu

Kunágotán a Bereczki Máté Általános Iskola Bereczki napot rendezett, méltón emlékezve az oktatási intézmény névadójára. Megkoszorúzták a sírját a helyi temetőben, majd játékos hangulatú csapatverseny keretében adtak számot a tanítványok az élete utolsó éveit Kunágota pusztáján, Mezőkovácsháza határában eltöltő Bereczki Máté életének fontosabb eseményeiről szerzett ismereteikről. Vidám hangulatú kispályás labdarúgó mérkőzések keretében pedig igyekeztek elnyerni a Bereczki Kupát.

Bereczki Máté emléke: rajz-és fotóversenyt hirdettek

A Bereczki napra előzetes feladatokkal is készültek – olvasható az iskola közösségi oldalán. Rajz- és fotóversenyt hirdettek saját készítésű gyümölcskompozíciókról, volt előadás a gyümölcsfa-nemesítő életéről, munkásságáról. Szerveztek a diákságnak csapatversenyt, de volt gyümölcskóstoltatás is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában