Digilabor

2 órája

Legóelemekből építették meg a betyártámadás történetét

Legóelemekből építették meg szombaton, a Munkácsy Fesztivál keretében a Békés Megyei Könyvtárban a gyerekek és szüleik annak a rablásnak a történetét, amely 1852-ben történt a Steiner-kúriában, a mai Munkácsy Emlékházban. A betyártámadáskor az akkor nyolcéves Munkácsy Mihály, a kis Miska is a helyszínen tartózkodott.

Licska Balázs

Kertész Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese vezette a foglalkozást, és elmondta, hogy ugyanezt a feladatot, a betyártámadás megidézését kapták az általános iskolások is azon a csütörtöki játékos vetélkedőn, amelyet Cooltúra a Munkácsy Negyedben címmel tartottak a Szent István téren.

betyártámadás, legó, Békés Megyei Könyvtár
Legóelemek segítségével idézték meg a betyártámadás történetét a Békés Megyei Könyvtárban
Fotó: Licska Balázs

A családokat várták a Digilaborban tartott foglalkozásra

A mostani, szombati alkalomra a családokat, a gyermekeket és a szüleiket várták. Azt követően, hogy legóelemek segítségével megelevenítették a történetet, a jeleneteket lefényképezték, majd egy alkalmazás segítségével ebből képregényt varázsoltak.

Kilenc rabló fosztogatott a betyártámadás során

A történet lényege, hogy 1852. december 6-án betyártámadás érte a Steiner-kúriát, a jelentések szerint kilenc rabló fosztogatott órákon keresztül, sőt ettek és ittak is. A banditák mindenkit megkötöztek, a kis Miska és húga, Gizella néma csendben, rettegve figyelték, hogy mi lesz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában