Élményt adnak

2024.09.17. 20:06

Az Egyszülős Központtal kötött megállapodást a Munkácsy múzeum

A Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a vidéki múzeumok közül elsőként kötött együttműködési megállapodást az Egyszülős Központtal. A dokumentumot dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató és Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője írta alá kedden délután a békéscsabai kulturális intézményben.

Papp Gábor

Dr. Bácsmegi Gábor az együttműködéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, a múzeum kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, ennek része az Egyszülős Központtal kötött megállapodás is. Felelevenítette, hogy idén a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szövetségének szervezésében már jártak fogyatékkal élők az intézményben, amire tartalmas programmal készültek a múzeum munkatársai. Mint kiemelte, bíznak a folytatásban.

egyszülős központ, Munkácsy Múzeum
Nagy Anna, Egyszülős Központ vezetője támogatói oklevelet adott dr. Bácsmegi Gábornak.
Fotó:  Bencsik Ádám

Egyszülős központ: élményt adnak

– A múzeum évek óta együttműködik az Esély Pedagógiai Központtal, aminek részeként kihelyezett foglalkozásokat tartanak, illetve az intézményből is ellátogatnak hozzánk – folytatta a gondolatot, majd hozzátette, most egy olyan csoportot vettek fókuszba, melynek tagjai, bár szintén nehéz helyzetben vannak, de kevesebbet beszélnek róluk. Egyedülálló szülőként gyermeket, gyermekeket nevelni anyagilag és fizikálisan egyaránt komoly feladat.

– Ezért úgy gondoltuk, hogy együttműködést kötünk az Egyszülős Központtal, és a szülők számára, akik a szervezetnek tagjai, biztosítjuk az 50 százalékos kedvezményt a belépőjegyeinkre és a rendezvényeinkre – fogalmazott. Hangsúlyozta, büszke, hogy a szervezettel első vidéki múzeumként kötöttek megállapodást. 

11 ezer egyszülős család Békésben

Nagy Anna elmondta, Békés vármegyében közel 11 ezer olyan család él, ahonnan vagy az édesapa vagy az édesanya hiányzik.

– Ez azt jelenti, hogy gyermeket nevelő családoknak körülbelül 28 százaléka egyszülős. Ez magas arány, hiszen ha összehasonlítjuk az országos vármegyei adatokkal Békés vármegye az elején áll a sornak – folytatta a gondolatot. – Ez egy nehéz élethelyzet, és amikor arról beszélünk, hogy esélyegyenlőség az egyszülős családokról is érdemes szólni. Azok a gyerekek, akik egyetlen szülővel nevelkednek, nem ugyanolyan esélyekkel indulnak el az életben. Részben nem ugyanolyanok az esélyeik anyagi értelemben, hiszen az egyszülős családoknak körülbelül a 40 százaléka szegény. Az egyszülőség vezető szegénységi kockázat. Amikor olyan lehetőség adódik, hogy azok a programok, a lehetőségek, amely más családoknak elérhetőek, az egyszülősöknek kedvezménnyel érhetők el, esélyt adnak. Így megkapják azokat az élményeket és programokat, amely véleményem szerint minden családnak jár.

Sokat jelentene a segítség

Hangsúlyozta, egyszülős családban élni csodálatos dolog is, hiszen a gyermek családban nő fel. 

– Ugyanakkor egyszülős családban élni nem mindig könnyű lelkileg, hiszen ezeknek a gyerekeknek a története általában nehéz élethelyzettel, válással, az egyik szülő halálával kezdődik, de az is előfordul, hogy az édesanya a várandóság alatt egyedül marad – emelte ki. – Ezért is nagyon fontosak az ilyen együttműködések, amellyel most a Munkácsy Mihály Múzeum teremtett esélyt, hogy a gyerekek és szüleik élményeket kapjanak.

Nagy Anna a sajtótájékoztatón támogatói oklevelet nyújtott át a múzeumnak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában