Piacképes tudás

2024.09.17. 06:35

Százával jelentkeztek felnőttképzésre, egy volt battonyai iskolát megtöltenek

Májusban hosszas előkészítő munka eredményeként Battonyán valami elkezdődött: a felnőttképzés esélyének, lehetőségének a megalapozása. A közművelődési intézmény vezetője, Balázsné Szabó Erzsébet bejelentette a battonyai művelődési ház közösségi oldalán, hogy a meghirdetett ingyenes szakképzésekre hatalmas érdeklődést tapasztaltak. Intézményük fontosnak tartja, hogy alapfeladataikon túl a település lakosainak könnyen hozzáférhető oktatási lehetőségeket, felnőttképzést is teremtsen.

Csete Ilona

Megalapozták és elkezdődhetett a felnőttképzés Battonyán, de már alakul a folytatás is. A nyár elején több mint 600 fő jelezte, komolyak a szándékaik, érdeklik a képzések, amiket a helyükbe is hoznak. Battonyáról és a környező településekről nagyon sokan jelentkeztek, miközben folyamatosak voltak a háttérben a képzésekkel kapcsolatos megbeszélések, a szervezőmunka a Gyulai Szakképzési Centrum munkatársaival.

felnőttképzés, Battonya
A felnőttképzés által a volt iskola épülete újra megtelt élettel Battonyán Forrás: Facebook

Benye Hajnalka, a szakképzési centrum felnőttképzési koordinátora partnerségükről biztosította a battonyai ötletgazdákat. A cél mindkét fél részéről azonos: a munkaerőpiac igényeihez is alkalmazkodó, versenyképes tudást nyújtó képzésekkel juttassák piacképes tudáshoz, ismeretekhez a jelentkezőket.

Sok száz felnőtt a tanulást választja

Hírportálunk úgy értesült, hogy 2024 júliusában el is kezdődött Battonyán a felnőttképzés, nagyon sokan vállalták, hogy újra iskolapadba üljenek a napi elfoglaltságaik, munkáik mellett. Megtelt élettel a volt Szent István Általános Iskola épülete, a dajka képzésre jelentkezettekkel. Battonya polgármesterének és a képviselő-testületnek a támogatása kellett ahhoz, hogy a felnőttképzés tantermi oktatásai helyet kapjanak. Ez az épület erre kiváló – ezt már a helyi főszervező, Balázsné Szabó Erzsébet mesélte.
Júliusban iskolapadba ültek a pedagógiai asszisztens képzés első csoportjának a résztvevői. A pár éve funkció nélkül, üresen álló, egykor szintén az oktatásnak helyet adó ingatlanban mindennapossá vált a tanítás-tanulás. Csak más korosztály jelenlétében.

Itt van az ősz, itt van újra...

A felnőttképzés keretében azok indultak iskolába ősztől, akik a pedagógiai asszisztens képzés második csoportjába kerülve vállalták felnőttként a korszerű tudás megszerzését.

Látva a jelentkezők létszámát, a tudás megszerzése iránti igényt, Benye Hajnalka egy posztjában így reagált: 

Nagyon örülünk a nagy létszámú jelentkezőknek. Elismerésem azoknak, akik munka és család mellett vállalják a tanulást. A megfogalmazódott igények alapján tovább folytatjuk a képzések szervezését. A szakmajegyzékes képzések indítása szeptember-októberben várható.

Hírportálunk megkereste a Gyulai Szakképzési Centrumot. Arra voltunk kíváncsiak, milyen képzésekre számíthatnak Battonyán és a környéken élők? A férfiak, vagy a nők részéről tapasztalták az érdeklődők nagyobb létszámát? Milyen szakmaterületek iránt jelentkezett nagyobb igény a térségben? Békésben hol folytatnak ehhez hasonló együttműködés keretében ilyen sikeres felnőttképzést?

Benye Hajnalka elmondta, az indított képzéseik nagyobb arányban szakmajegyzékben szereplő képzések, mint például a villanyszerelő, szakács, kisgyermekgondozó,-nevelő, szárazépítő, asztalos és még számos, megbecsült szakmát adó képzésük.

felnőttképzés, Battonya, Benye Hajnalka, Balázsné Szabó Erzsébet
A felnőttképzés elkezdődött Battonyán. Benye Hajnalka és Balázsné Szabó Erzsébet sok egyeztetést végzett a siker érdekében
Forrás: Facebook

Nagy az igény, hogy tovább képezzék magukat az emberek

– Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a jelentkezők (mindkét nemet tekintve) körülbelül egyenlő arányban tartanak igényt a lehetőségre, hogy tovább képezzék magukat. A jellemzően női szakmákra (szociális ápoló és gondozó, kisgyermekgondozó,-nevelő) kizárólag nők jelentkeztek. Az építőipari szakmákra teljes mértékben férfiak jelezték részvételi szándékukat. A legnagyobb számú jelentkezés a villanyszerelő, a szakács és a cukrász képzésekre érkezett. Utóbbi képzéseket ütemezetten, több lépcsős csoportindítással fogjuk lebonyolítani. 

Képzéseik indulnak 

  • a turizmus-vendéglátás, 
  • fa- és bútoripar, kereskedelem, s
  • szociális, 
  • épületgépészet, 
  • építőipar
  • elektrotechnika, 
  • elektronika területeken, többségében szeptember végén és október elején.

Felnőttképzés: népszerű a méhész, a dajka, a demencia gondozó szakma

– Nagy népszerűségnek örvendenek a méhész, a dajka, a demencia gondozó, valamint a pedagógiai asszisztens szakképesítést nyújtó képzéseink is. Ezeknek a képzéseknek az esetében olyan magas volt a jelentkezési arány, hogy már az indításkor párhuzamos csoportindítással tudtuk kielégíteni a részvételi igényeket. 

Nagy örömünkre szolgál, hogy az első jelentkezéshullámmal körülbelül 250 fő képzési igényét fogjuk megvalósítani az érintett térségben. A lehetőségeink tárházát még korántsem merítettük ki. Terveink között szerepel még ebben az évben több képzési területen (például a szépészet területén) indítani néhány képzést.

Benye Hajnalka arról is beszélt, hogy Békés vármegyében – a teljesség igénye nélkül – sikeres képzéseket folytatnak még Biharugrán, az építőipar területén, Békésen szociális területen több intézménnyel, Gyulán az élelmiszeripar és a gépészet területén, valamint a szakképzési centrum iskoláinak vonzáskörzetében található számos intézménnyel és céggel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában