Koraszülött babáknak is segítettek

1 órája

A 20 éves kondorosi foltbetyárok nagyot alkottak, most kiállításuk nyílt - galériával

A Kondorosi Foltbetyárok Klub húszéves, jubileumi kiállítása nyílt meg a városi Dérczy Ferenc Könyvtár és Közösségi Házban szombaton. A megnyitón gratuláltak Csürke Anna foltvarró művésznek, aki a Kondorosi Foltbetyárok Klub alapítója, és a minap Egerben járt az Országos Foltvarró Fesztiválon, ahol gépi tűzés kategóriában az első helyen végzett.

Nyemcsok László

Csürke Anna kiemelte, boldogságtól könnyes szemekkel ment fel a színpadra, hogy átvegye a díjat. A díjnyertes munkájának prózai leírása: Az esthajnalcsillag és udvara. Fényükkel beragyogják a város feletti, tiszta éji égboltot.

A Kondorosi Foltbetyár Klub jubileumi kiállítása nyílt meg a könyvtárban
Fotó: Kondorosi Kultúrpercek Stáb

A foltvarrók csoportja folyamatosan bővült

Rigler Ivett, a kondorosi könyvtár vezetője hangsúlyozta, a Kondorosi Foltbetyárok Klub 20 évvel ezelőtt, 2004-ben alakult négy fővel. Alapítói: Csürke Anna vezető, Puskás Andrásné, Tóth Pálné és Hrabovszki Zoltánné voltak. Eleinte a Kondorosi Csárda múzeumában gyűltek össze, majd a könyvtárban, később pedig a végleges helyük az IKSZT épületének egyik terme lett.

A kis csoport folyamatosan bővült, 15 főre duzzadt. Tagjai közül hárman kondorosiak, a többiek a környező településekről csatlakoztak. Szarvasról, Gyuláról, Békéscsabáról, Csabacsűdről, Hunyáról, Kétsopronyról, Nagyszénásról és Békésszentandrásról. Jelenleg a csoport tagjainak kora a 30 évestől a 80 évesig terjed.

A csapat igen színes múltra tekint vissza

A kondorosi foltbetyárok 2010-ben a Kondorosi Betyárnapok 10. éves évfordulójára varrták a ma is használatban lévő betyárnapok zászlót, valamint a könyvtár részére a Süni zászlót is. 2011-ben a Család éve pályázatra közösen készítettek egy faliképet, mely a „Családi kör” nevet viseli. 2014-ben a Többsincs Óvoda és Bölcsőde részére dekorációs célra varrtak egy faliképet.

2024-ben is fontos esemény színesítette a közösség életét. A fertőszentmiklósi foltvarrók felhívására, úgynevezett „nagymama virágoskertje” blokkokat, részelemeket varrtak egy nagyobb, közös, jótékonysági projekthez. Ezek a hatszögletű virágok kórházi koraszülött osztályok inkubátorainak takarására készültek, hogy a koraszülött babákat ne érje annyi fény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában