A káposztát és a túrót kapták

2 órája

A kondorosi haluskanapon brindzás és spenótos tészta is készült - galéria

Tizennyolc csapat veselkedett neki a kondorosi, hagyományos haluskanapon szombaton a finomabbnál finomabb tészták elkészítésének a Napsugár Rendezvényteremben. Kicsik és nagyok egyaránt gyúrták, főzték a tésztát, majd ízesítették leginkább túróval és káposztával, ezt a két feltétet biztosították a szervezők.

Nyemcsok László

Az egyik legrégebbi és leghangulatosabb gasztronómiai, közösségi rendezvénye Kondorosnak a haluskanap. Ez a főtt tészta a szlovákok hagyományos étele, ennek megfelelően a szarvasi régióból és máshonnan is érkeztek csapatok, érdeklődők a helyiek mellett. Többek között Szarvasról, Csabacsűdről, Örménykútról, Kardosról is készítették a haluskát, majd ízesítették, az elekiek pedig főként a tapasztalatszerzésben és a kóstolásban jeleskedtek. A túrót és a káposztát a szervezők biztosították, emellett még egy ízesítést kellett kitalálniuk és megoldaniuk a csapatoknak.

A rendezvényt kiemelten kezelik Kondoroson, és a környék szlovákok lakta településein is
Fotó: Kondorosi Kultúrpercek Stáb és Demcsák-Nagy Kata

Krajcsovicz Andrásné, a Békés vármegyei és a Kondorosi Szlovák Önkormányzat és Sonkoly Mihályné, a Kondorosi Szlovák Klub elnöke elmondta, örömmel látták, hogy ezt a rendezvényt kiemelten kezelik Kondoroson, és a környék szlovákok lakta településein is.

A szlovák gasztronómia is összetartó erő Békés vármegyében

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere kiemelte, öröm, hogy már régóta, évente megtartják a kondorosi haluskanapot, és itt van számos település szlovák közössége. Ribárszki Péter üdvözölte Marián Kotorát, Kondoros szlovák testvértelepülésének, Nagysallónak a polgármesterét is.

Paulik Antal, parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló, Fábri Judit, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete szarvasi régiójának vezetője és Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke is kiemelte, a szlovák gasztronómia is összetartó erő Békés vármegyében. Ami pedig legalább ilyen fontos, az ételeik nagyon finomak. Szombaton erről sokan meggyőződhettek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában