Temető

2 órája

130 éve hunyt el Justh Zsigmond, Gádoroson nyugszik

Orosházán és Gádoroson is intézmény névadója Justh Zsigmond. 130 éve, hogy 1894. október 9-én elhunyt. Gádoroson keresik a pályázati forrásokat a temetőben álló síremléke felújítására.

Csete Ilona

Gádoroson található a Pusztaszenttornyán (ma Orosháza-Szentetornya településrésze) született Justh Zsigmond magyar író sírhelye. A Turóc vármegyéből elszármazott Justh család (1855-56-ban költözött Szentetornyára, miután anyai ágon örököltek Békés és Csongrád megyében mintegy 3000 holdnyi birtokot) fia jóllehet arisztokrataként indult és élt, mégis a paraszti élet egyik első hiteles ábrázolója lett a magyar irodalomban. 

Justh Zsigmond, Gádoros, Orosháza, Erdős Norbert
Szilágyi Tibor és Erdős Norbert a síremléknél.
Fotó: A szerző felvétele

A gádorosi temető őrzi az ő emlékezetét, ahol egy obeliszket emeltek. Felújítása időszerű. Ezzel is lesz dolga az önkormányzatnak, erről a helyszínen dr. Szilágyi Tibor polgármester beszélt, miközben megmutatta Erdős Norbert országgyűlési képviselőnek a síremléket. Keresik a pályázati forrásokat, azt a kivitelezőt, akivel megoldható a probléma.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában