Béke sugárúti óvoda

1 órája

Az 50 éves közlekedési játszóparkot ünnepelték - galériával, videóval

Az 50 éves közlekedési játszóparkot ünnepelték a gyulai Béke sugárúti óvodában pénteken délelőtt. A félévszázados létesítmény, a közlekedési játszópark segítségével nemzedékek sora sajátította el a helyes és biztonságos közlekedés alapjait az intézményben.

Papp Gábor

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, a Béke sugárúti óvoda már félévszázada is híres és elismert intézménye volt a városnak. Hozzátette, az intézményben 1974-ben épült meg a közlekedési játszópark, a KRESZ-játszópark, amely a településen és a környéken is egyedülállónak számított.

Az óvodások színvonalas műsorral ünnepelték a közlekedési játszóparkot
Az óvodások színvonalas műsorral ünnepelték a közlekedési játszóparkot
Fotó: Lehoczky Péter

Közlekedési játszópark: már óvodáskorban érdemes tanulni

Dr. Kovács József hangsúlyozta, a szabályos közlekedést már óvodáskorban el kell kezdeni tanulni .

– Akkoriban óvónőket iskoláztak be, amelynek köszönhetően a pedagógusok hatékonyan és játékosan megtaníthatták a KRESZ-szabályait a gyerekeknek – fogalmazott. Az országgyűlési képviselő felelevenítette, hogy 2014-ben felújították, illetve eszközökkel is bővítették a közlekedési játszóparkot.

– Nagyon fontos dátum 2010 is, amikor teljes körűen megújult az óvoda – emelte ki. – Napjainkra Gyulán gyakorlatilag minden óvodát felújítottunk. 

Kifejtette, nap mint nap hallani balesetekről, ezért is fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban elkezdjék tanulni a közlekedési szabályokat, a zebra, a közlekedési lámpák használatát.

– Ha valaki így nő fel, utána már általános iskolásként, középiskolásként, de felnőttként is használni tudja ezt a tudást – tette hozzá.

A rendőrség is sokat segít

Dr. Kovács József elmondta, más óvodákba járó gyermekek is használták, használják a játszóparkot.

– A létesítmény kialakításában és a biztonságos közlekedésre nevelésben felbecsülhetetlen a rendőrség szerepe is – folytatta a gondolatot.

10 éve felújították

Kónya István alpolgármester, önkormányzati képviselő, aki 18 éve képviseli a választókerületet elmondta, munkájának azóta folyamatosan szerves része az óvoda, az óvoda mindennapi élete. Felelevenítette, hogy tíz esztendeje, 2014-ben az önkormányzati képviselői karbantartási keretből újították fel a közlekedési játszóparkot.

– Egy évtizede eldöntöttük, hogy az akkor 40 éves közlekedési játszóparkra ráfér némi ráncfelvarrás, illetve néhány eszközt is beszereztünk, amit azóta is használnak a gyerekek – részletezte, majd hangsúlyozta, a pénteki ünnepi alkalom kapcsán azok előtt a vezetők előtt kell tisztelegni, akik mertek egy forradalmi újítást elindítani az oktatás-nevelés területén.

– Kijelölték a Béke sugárúti óvodának azt a profilját, ami korábban sehol nem volt a megyében, sem az országban – emelte ki. – A közlekedési játszópark pedagógiai szerepe már akkor óriási volt. A létesítmény a közlekedésbiztonságra, a kerékpáros közlekedésre hívta és hívja fel a figyelmet, úgy, hogy közben tanít. Megtanította és megtanítja a gyerekeknek a közlekedési táblák ismeretét. Az idő pedig azért is igazolta a kezdeményezést, mert azóta még több autó közlekedik az utakon.

Szólt arról, hogy az elmúlt ötven évben több ezer óvodás szívta magába azt a tudást, ami készséggé, képességé vált az idők során, és a gyakorlati alkalmazásban tudták mindazt az ismeretet használni, amit az óvodában elsajátították.

Elismerés az óvodai szakembereknek

Kiemelte a mindenkori óvodavezetés, az óvónők, dajkák, a rendőrség szerepét a biztonságos közlekedésre nevelésben. 
Az óvoda Gyula Város Egyesített Óvodája nyolc tagintézménye számára rajzpályázatot hirdetett, amit kiállítottak az intézmény folyosóján. Ennek kapcsán dr. Bede Sándor,  Gyulai Rendőrkapitányság vezetője mondott köszöntőt, majd az eredményhirdetés következett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában