Koszorúztak, könyveket adtak át

2 órája

Gregor Lászlóék lovagrendi látogatást tettek Békésből a Vajdaságba

A vajdasági Párdányba látogatott a minap Gregor László, a Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés vármegyei priorlovagja. Mégpedig Precz István, Boros István, valamint a muzslyai Kövirózsa Egyesület képviselője, Barna István társaságában. Először Magyarittabén adták át az összegyűjtött magyar nyelvű könyveket Dénes Mónika jegyzőnek az ottani könyvtár részére, majd megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát.

Nyemcsok László

Gregor László hangsúlyozta, a Nemzetközi Szent György Lovagrend céljai között szerepel többek között a külföldön élő magyarság megsegítése, hagyományaink őrzése, ápolása. Ebbe a körbe tartozik a lovagrend Békés vármegyei priorátusának kapcsolatrendszere a vajdasági magyarsággal, kiegészítve a magyar és a szerb nép között barátság segítésével.

Lovag Gregor László (középen) egy szép festményt is kapott ajándékba
Fotó: Nemzetközi Szent György Lovagrend

Magyarittabé után utaztak Párdányba

– A lovagrend Békés vármegye priorátusa meghívást kapott a párdányi lakosságtól és a falu vezetőségétől, hogy vegyen részt július 26-án és 27-én a falunapon. Mivel akkor a látogatás nem jött létre, lovag Precz István újabb szervező munkája és egyeztetése után, a település vezetőségének a meghívására utaztunk a minap Párdányba a Magyarittabén tett látogatás után – ecsetelte lovag Gregor László. – Párdány a szerb-román határ közelében lévő kis falu, melynek vezetőivel baráti kapcsolat alakult ki.

Itt fogadta a Békés vármegyeieket a falu elnöke, Milijko Miljkovity, a helyi községi vezetőség képviselőnője, Nada Grozdanity – aki egy szép, általa készített festményt is ajándékozott lovag Gregor Lászlónak –, valamint Jovo Simity önkormányzati képviselő.

Elmélyítik gyakorlati oldalról is az eddigi baráti kapcsolatot

Csakúgy, mint tavaly, megkoszorúzták az első világháború hősi halottainak tiszteletére emelt emlékművet a katolikus temetőben, utána a községházán átadták az ajándékokat.

– Természetesen nem csak a baráti kapcsolatot ápoltuk, a látogatás célja volt az is, miként tudnánk elmélyíteni gyakorlati oldalról is az eddigi baráti kapcsolatot – emelte ki Gregor László. – Párdányban hagyományőrző szerb néptánccsoport, a Nagybecskerekhez tartozó Muzslyán pedig a Kövirózsa Egyesület működik, amely többek között a faültetések terén emelkedik ki. Mindez több lehetőséget jelent a kapcsolatok tartalmas kialakítására. Ennek a gyakorlati résznek a megszervezése a jövő feladata lesz.

Megkoszorúzták az első világháború hősi halottainak tiszteletére emelt emlékművet a katolikus temetőben
Fotó: Nemzetközi Szent György Lovagrend

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában