Ünnepség

2024.09.13. 19:20

Három évforduló: emléktáblát avattak a szeghalmi rendelőintézetnél

Három évfordulót ünnepelt pénteken a szeghalmi rendelőintézet. Az intézmény alapkövét 55 éve rakták le, Szeghalom 40 éve vált várossá, a rendelőintézet pedig 25 éve került a Békés Vármegyei Központi Kórház fenntartásába. A Szeghalmi Rendelőintézetért Alapítvány szervezésében, ünnepi programként délelőtt egészségügyi tudományos ülést tartottak a művelődési központban, délután pedig emléktáblát avattak a rendelőintézetnél.

Licska Balázs

Az egészségügyi tudományos ülésen az volt a cél, hogy ne csak azt a szakmai munkát mutassák be, amelyet végeznek nap mint nap a rendelőintézet szakemberei, valamint ismernek is a páciensek, hanem az, hogy megmutassák az itt folyó tudományos, egészségfejlesztő munkát, valamint azt a közösségi életet és hozzáállást is, amely jellemzi a rendelőintézetet – mondta dr. Tóth Tünde, a Szeghalmi Rendelőintézetért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a rendelőintézet vezető asszisztense. 

szeghalmi rendelőintézet, emléktábla, avatás
Az emléktáblát Macsári József, dr. Gazdag Andrea és dr. Keller László leplezték le
Fotó: Licska Balázs

Egészségügyi tudomány ülést szerveztek

Az ülésre célzottan hívták a szeghalmi középiskolásokat és a rendelőintézet nyugdíjasait többek között. Az előadások pedig a laikusok számára is izgalmasak, érthetőek voltak, szó volt például a vércukor ellenőrzéséről, a dohányzásról való leszokásról, a mammográfiáról és a betegjogokról.

Az egészségügyi tudományos ülés elején a Co-op Start Zrt. szakembere, Losonczi Zsolt átadott a cég felajánlásaként 2881 egyszer használatos maszkot dr. Tóth Tünde számára, amelyek az alapítványon keresztül jutnak majd el a rendelőintézetet felkereső betegekhez, hogy gátat szabhassanak az ilyen időjárási körülmények között szokásos légúti betegségek terjedésének. 

Köszöntő beszédében Mészáros Magdolna, a Békés Vármegyei Központi Kórház ápolási igazgatója hangsúlyozta: a szeghalmi rendelőintézet fekvő- és járóbeteg-ellátásával mindenki elégedett. Szeghalom polgármestere, Macsári József pedig arról beszélt, hogy rendszeresen egyeztetnek a fenntartó Békés Vármegyei Központi Kórház vezetésével, és hogy az önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy zavartalan legyen az ellátás a rendelőintézetben, hogy töltse be azt a feladatát, amiért létrehozták, hogy vonzó legyen a szakemberek számára Szeghalom.

55, 40 és 25: emléktáblát avattak a szeghalmi rendelőintézetnél

A szeghalmi rendelőintézetnél pedig – mint ahogy dr. Tóth Tünde, a Szeghalmi Rendelőintézetért Alapítvány kuratóriumi elnöke fogalmazott – összekapcsolták a múltat és a jelent. Többek között általános iskolások műsorával, majd az emléktábla leleplezésével azt ünnepelték, hogy 

  • 40 éve vált várossá Szeghalom, hogy 
  • 55 éve rakták le a rendelőintézet alapkövét, illetve, hogy 
  • 25 éve működik az intézmény a Békés Vármegyei Központi Kórház fenntartásában. 

Az alapítvány korelnöke, a rendelőintézet egykori igazgatója, dr. Keller László visszaemlékezett, hogy a 70-es évek elején érkezett feleségével Szeghalomra, ő sebészként, felesége pedig bőrgyógyászként. Nem telt el sok idő, és immár tíz szakrendelés működött a rendelőintézetben, a szakemberek pedig addig dolgoztak, amíg volt beteg. 

A Békés Vármegyei Központi Kórház orvos igazgatója, dr. Gazdag Andrea elmondta, hogy az egészségpolitika célkitűzései között szerepel a járóbeteg-ellátás fejlesztése, és hogy az ellátást minél közelebb vigyék a betegekhez. Szólt az időpontfoglalásról, a digitális előjegyzés lehetőségéről, ami majd gyorsít a rendszeren. Hangsúlyozta: arra törekszik a központi kórház, hogy lehetőség szerint valamennyi szakrendelést működtessék a szeghalmi rendelőintézetben.

Az emléktábla-avatás előtt beszédet mondott dr. Gazdag Andrea, mellette Macsári József, dr. Keller László és dr. Tóth Tünde
Fotó:  Licska Balázs

Elkötelezett, nagyszerű szakemberek dolgoztak és dolgoznak Szeghalmon

Macsári József, Szeghalom polgármestere dicsérte az egykori, 60-as évekbeli településvezetést, amely felismerte: ahhoz, hogy Szeghalom központi szerepet töltsön be a térségben, valamint, hogy aztán várossá válhasson, szükség van az egészségügy fejlesztésére. Induláskor 45 ezren éltek a rendelőintézet vonzáskörzetében. Új mentőállomás épült akkoriban Szeghalmon, illetve az érkező szakemberek lakhatásában ugyancsak segítséget nyújtott a város. Hangsúlyozta, hogy ez most sincs másként.

– Az önkormányzat kész pénzügyi áldozatot is vállalni annak érdekében, hogy több szakorvos legyen Szeghalmon – tért ki a jelenlegi helyzetre a városvezető. Macsári József polgármester kiemelte, hogy elkötelezett, lelkes, nagyszerű szakemberek dolgoztak és dolgoznak most is Szeghalmon, és beszélt arról, hogy egy igazi csapat működik a városban a helyiek egészségéért, benne a rendelőintézet munkatársain túl a háziorvosokkal, a gyerekorvosokkal, a fogorvosokkal, a védőnőkkel.

Az ünnepséget általános iskolás gyermekek műsora is színesítette
Fotó: Licska Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában