Nem volt elég eső

2024.09.12. 09:05

Továbbra is él a tűzgyújtási tilalom Békésben

Békés vármegyében továbbra is él a tűzgyújtási tilalom. Bár volt eső, a korábbi aszályos időjárás miatt nem volt elég ahhoz, hogy megszüntessék a tűzveszélyes időszakot.

Licska Balázs

Korábban az egész országot érintő kánikula miatt a hatóságok Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Azonban szerdától Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyében visszavonták a tűzgyújtási tilalmat. Ellenben a többi vármegyében – így Békésben – és Budapesten továbbra is tűzveszélyes időszak van érvényben.

tűzgyújtási tilalom, Békés vármegye
Békés vármegyében egyelőre nem szüntették meg a tűzgyújtási tilalmat. Illusztráció: Shutterstock

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján azt írták, hogy Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékben a lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, csökkent a tűzkockázat. Ugyanakkor a többi vármegyében és Budapesten a lehullott csapadék mennyisége a korábbi aszályos időjárás miatt nem volt elegendő a tűzkockázat megszűnéséhez: a kiszáradt talajok elszívják a nedvességet, valamint a nappali felmelegedés is jelentős. Hozzátették: a hétvégi csapadékzóna várhatóan az egész országra elegendő mennyiségű áztató esőt hoz magával.

Maradtak a tűzgyújtási tilalom idején érvényes szabályok

Továbbra is a tűzgyújtási tilalom idején érvényes szabályokat kell alkalmazni.

  • Nem szabad eldobni a cigarettacsikkeket, mert azok az út mentén lévő növényzetet felgyújthatják. 
  • Belterületen sem lehet nagy lángmagasságú tüzet gyújtani, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet okozhatnak. 
  • A tűzgyújtási tilalom során a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében is tilos tüzet rakni.
  • A kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem lehet tüzet gyújtani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában