Városvezetés

2 órája

Alakuló ülését tartotta a gyulai képviselő-testület – galériával

Megtartotta alakuló ülését az új gyulai képviselő-testület csütörtökön délelőtt a városháza dísztermében. Az eseményen dr. Görgényi Ernő polgármester ismertette a következő évek programját, megválasztották a település két alpolgármesterét, a tisztséget továbbra is Alt Norbert és Kónya István tölti majd be. Az alakuló ülésen ugyancsak döntöttek a bizottságok összetételéről és azok elnökeiről.

Papp Gábor

Az alakuló ülés nyitóakkordjaként dr. Novák Amanda, a helyi választási bizottság elnöke ismertette az idei, 2024-es helyi önkormányzati képviselő- és polgármesterválasztás legfontosabb adatait, illetve eredményeit.

alakuló ülés, önkormányzat, Gyula
Már az alakuló ülésén számos fontos döntést hoztak a képviselő-testület tagjai. Fotó: Lehoczky Péter

Alakuló ülés: Gyulán is sokan szavaztak

– A választópolgárok az önkormányzati választáson nagy számban vettek részt, 13 ezer 805-en járultak az urnákhoz, amely a választásra jogosultak 57,5 százalékának felel meg – fogalmazott a HVB elnöke. – A törvények értelmében Gyulán tíz egyéni választókerületet alakítottak ki, a további négy mandátumot pedig a töredékszavazatok alapján, kompenzációs listáról osztották ki. Mind a tíz választókerületben a szavazás érvényes és eredményes volt, így a listás mandátumok kiosztása is megtörténhetett. A választópolgárok akaratából dr. Görgényi Ernő, a Fidesz-KDNP jelölje folytathatja a munkát polgármesterként. Dr. Novák Amanda ennek kapcsán részletes tájékoztatást adott a polgármester- illetve a képviselő-választás eredményéről. Az esemény következő részében esküt tett dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, illetve esküt tettek a képviselők.

Dr. Görgényi Ernő ismertette programjukat

Ezután dr. Görgényi Ernő ismertette a következő évek programját. Mint mondta, folytatják a Zöld Város-programjukat. 

– A város zöld folyosója az Élővíz-csatorna és partja. Elkészíttettük az Élővíz-csatorna és környezete belvárosi szakaszának rehabilitációjára vonatkozó koncepcióterveket, amely a Szent László utcától a K. Schiffert utcáig terjedő szakaszon, mindkét oldalon a zöldfelületek megújítását, növényzet telepítését, sétányok, stégek kialakítását, utcabútorok elhelyezését, közösségi terek kialakítását tartalmazza. Ezeket a szép terveket megvalósítjuk – fogalmazott. – Városunkban igény van újabb, környezetbe illeszkedő rendezvényterekre. Ilyenek kialakítása a Wesselényi-tónál, az Erkel-tónál és a Paradicsomban, a Gyöngyvirág téren az elkövetkező ciklus feladata. Folytatjuk a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztését, további szakaszok felújítását, új szakaszok építését, ahogy az erdőtelepítési programot is. A város környéki erdők gyarapításával zöld gyűrűt hozunk létre a város körül. A belterületi fásítási program részeként évente legalább 200 fát ültetünk városunk utcáin és terein.

alakuló ülés, önkormányzat, Gyula, dr. Görgényi Ernő, dr. Takács Árpád
Dr. Görgényi Ernő és dr. Takács Árpád Fotó: Lehoczky Péter

Hozzátette, folytatódik kerékpárútjaik felújítása, új szakaszok építése, illetve a közútfejlesztési program is.

– A vasútállomás felújítása most már révbe ér, 2025 első negyedévében kezdődik a kivitelezés – emelte ki. Az önkormányzat az állomás előtti Halácsy–Madách–Béke sugárúti csomópontot átépíti körforgalmú csomóponttá. A vasútállomás előtt egy forgalomtól elzárt, zöld növényekkel díszített teret, új parkolókat, buszmegállókat és taxidrosztot, valamint kerékpártárolókat alakítanak ki. 

A gyűjtőutak közül következik a városerdei Fő utca, a Temesvári út és a Nagyváradi út újraaszfaltozása. A költségvetés és a pályázatok nyújtotta lehetőségek keretei között városszerte folytatják az utak felújítását, illetve a külterületi utakra vonatkozó karbantartási és felújítási programot.

Folytatják a gazdaságfejlesztést

Folytatják gazdaságfejlesztési programjukat is, amelynek keretében új, Déli Ipari Terület kiépítését kezdik meg az Airbus tömbjétől a 44-es főút mentén a vasúti felüljáróig. 

– Célunk magas hozzáadott értékű ipari tevékenységet folytató, képzett munkavállalókat foglalkoztató, modern, környezetbarát üzemek Gyulára vonzása – hangsúlyozta. – A Gyulahús épületeinek és termelési technológiájának korszerűsítését meg kell valósítani.

A turizmus motorja a Gyulai Várfürdő, ezért továbbra is kiemelten kezelik annak fejlesztését, új, fedett termál fürdőépületet, Termál AquaPalotát építenek. Folytatják intézményfelújítási és energetikai korszerűsítési programjukat.

– Mindezeket a célokat, beruházásokat nem önmagukért kell megvalósítani, hanem az itt élő emberekért, a gyulai polgárokért. Éppen ezért mindig kiemelt figyelemmel kell vizsgálni azt, hogy mit tehetünk a segítségre szoruló embertársainkért, mit tehetünk a tehetséges diákok támogatásáért – emelte ki.

Alt Norbert és Kónya István folytatja az alpolgármesteri munkát

A képviselő-testület ezt követően dr. Görgényi Ernő javaslatára Alt Norbertet és Kónya Istvánt alpolgármesternek választotta. A testület a sportügyekért felelős tanácsnoki feladatokkal Kiss Tamásnét bízta meg, a mezőgazdaságért és a gazdákkal való kapcsolattartás felügyeletéért felelős tanácsnoknak Veres Andrást választotta. 

Döntöttek a bizottságok tagjairól és elnökeiről is. A gazdasági erőforrások bizottság elnökévé Kiss Tamásnét, az oktatási és kulturális bizottság elnökévé Durkó Károlyt, a humán- és társadalompolitikai bizottság elnökévé Kiss Szabolcsot, a közbeszerzési bizottság elnökévé Veres Andrást választották. A Gyulavári Részönkormányzatot továbbra is Szabó Károly vezeti elnökként.

A mandátumot nyert képviselők

Egyéni választókerületek

  1. Dr. Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) 
  2. Szilágyi Teréz (Fidesz-KDNP)
  3. Veres András (Fidesz-KDNP)
  4. Pflaum Mária (FIDESZ-KDNP)
  5. Vigné Fábián Diána (Városbarátok)
  6. Kónya István (Fidesz-KDNP)
  7. Alt Norbert (Fidesz-KDNP)
  8. Kiss Szabolcs (Fidesz-KDNP)
  9. Kiss Tamásné (Fidesz-KDNP)
  10. Szabó Károly (Fidesz-KDNP)

Kompenzációs listás képviselők

  • Vidó Attila (Mi Hazánk)
  • Dr. Sióréti Gabriella (MARÉG)
  • Mikóné Hirth Beáta (MARÉG)
  • Durkó Károly (Városbarátok) 
     

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában