Nemzeti gyásznap

2 órája

Az aradi vértanúkra emlékeztek Gyulán - galériával

Az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulója alkalmából szerveztek megemlékezést vasárnap Gyulán. A honvédtiszti emlékhelyen tartott rendezvényen emlékbeszédet mondott a Magyar Honvédség katonai identitásért felelős miniszteri biztosa.

Vincze Attila

Dr. Töll László a szokásostól eltérően elsősorban arról beszélt, mit jelent a magyaroknak a hőskultusz. Mint fogalmazott, október hatodika gyásznapként van hazánkban nyilvántartva, de ha végigtekintünk a történelmünkön, gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy végig gyászolunk, mindig a nemzeti tragédiákkal foglalkozunk. Igaz ez szerinte például a Muhi csatára, a Mohácsi csatára vagy az 1848/49-es forradalom bukására, az aradi vértanúkra, hisz a katonai események közül mindig a vereségek kerülnek elő. Jól van-e ez így egy ilyen nép történelmében – tette fel a kérdést a miniszteri biztos és rögtön rá is vágta, hogy nem. 

aradi vértanúk
Az aradi vértanúkra emlékezve a gyulai városvezetés – dr. Görgényi Ernő polgármester Kónya István és Alt Norbert alpolgármesterek társaságában – is elhelyezte koszorúját a honvédtiszti emlékhelyen.
Fotó: Vincze Attila

Kiemelte, nagyon régi történelem a miénk, ami valójában hadtörténelem, és sokkal régebbi, mint az államiság, több mint 1500 éves. Megjegyezte, ez idő alatt tengernyi hősünk áldozta fel életét a hazájáért és a szabadságért. 

– Ennek a dicsőséges történelemnek itt Európa közepén voltak olyan ragyogó korszakai, amikor a Magyar Királyság birodalom volt, és persze volt olyan is, amikor élet-halál harcot vívtunk. Így azokat a napokat is meg kell említenünk, amikor a nemzethalál lebegett a magyarság felett, ez volt a török hódoltság időszaka. Ez alatt az idő alatt szinte elfogyott a magyarság, tehát ha így nézzük, akkor a hadtörténetünk egy sikertörténet, hiszen itt vagyunk – hangsúlyozta.

Dr. Töll László: amíg Magyarország lesz az aradi vértanúkra emlékezni fogunk

A miniszteri biztos kifejtette: hosszú történelmünk során nemcsak az iszlámmal szálltunk szembe, hanem a szabadságunkért is meg kellett vívni a küzdelmet. Dr. Töll László emlékeztetett, jóllehet ezek a szabadságharcok elbuktak, de mindig hoztak egy olyan eredményt, ami végső soron a jobb túlélésünket biztosította, kezdve Bocskaitól egészen 1956-ig. Rámutatott, hogy ezek a harcok az utolsó emberig folytak, vállalva ezzel a tudatos halált, ami nemzeti sajátosság. 

– Amikor megemlékezünk ezekről a hősökről, ne csak a vereségeinket említsük meg és ne csak a búskomorság jusson az eszünkbe, hanem az is, hogy a vesztes háborúknak is megvannak a hőseik – hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy egy hadsereg sohasem gyászol, hanem dicsőséggel emlékezik a hőseire. Mert abban a pillanatban, hogy egy katona hősi halált halt, legyen az jelen esetben kivégzés, ezek a katonák beköltöztek az örökkévalóságba. Amíg Magyarország lesz, emlékezünk rájuk, hisz példaképekké váltak és bevonultak a történelemkönyvekbe – húzta alá. 

 

Elmondta, szégyennek szánták ezt a büntetést a császári bírók, de végül glória lett belőle. A miniszteri biztos arra is kitért, hogy mindenki, aki ellen harcoltunk, az vagy eltűnt vagy a határainktól távol került, de mi itt vagyunk, egy önálló országban a saját nyelvünket beszéljük. Szerinte pedig ez nagyon nagy dolog a mai világban, hisz eltűnhettünk volna, de köszönhetően például ezeknek a bátor, mindent feláldozó férfiaknak, nem így lett. Dr. Töll László hangsúlyozta: a magyarság egy sorsközösség, nem a születési helytől függ és ez a háborúban kristályosodik ki, utalva az aradi vértanúk külföldi származására. A magyar hazát a kard tartotta meg, ezért mindig emlékezzünk meg hőseinkről, még ebben a rohanó világban is – üzente.

A rendezvényen dr. Töll László, a Magyar Honvédség katonai identitásért felelős miniszteri biztosa mondott emlékbeszédet. Fotó: Vincze Attila

Az ünnepi műsor után megkoszorúzták az emlékművet

Az emlékbeszéd után a Misztrál együttes és Czitor Attila színművész közös műsora következett, majd többek között dr. Töll László miniszteri biztos, a gyulai városvezetés tagjai, dr. Görgényi Ernő polgármester, Kónya István és Alt Norbert alpolgármesterek, valamint dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője is elhelyezték koszorúikat az emlékhelyen.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában