2024.10.02. 16:52
A fokhagymás lángos ízlett a legjobban a vietnámi vendégeknek a csabai piacon - videóval
Ötfajta lángost ettek szerdán a békéscsabai piacon a tanulói, tanári, képzési csereprogram keretében Békéscsabán tartózkodó vietnámi diákok és tanárok. Megkóstolták egymás finomságait, és a fokhagymás lángos volt a nyerő számukra. Még soha életükben nem ettek a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepényéből.
A fokhagymás lángos mellett sajtos-tejfölös, kolbásszal, gombával, sajttal, bacon szalonnával töltött finomságokat is fogyasztott a három, vendéglátóipari főiskolán tanuló diák, valamint két tanáruk. Kísérőjük Farkasinszki Adél, mégpedig a bázisuk, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József technikumának tanára volt.
A presszókávét is jéggel isszák, cukor nélkül
A tanárnő is megerősítette, a tanulói csereprogram keretében, a gasztronómia jegyében Vietnámból, Ho Si Minh-városból érkezett az ötfős delegáció Békéscsabára nemrégiben. Az iskolában egyhónapos szakács, cukrász szakmai gyakorlatot teljesítenek. A programot az az együttműködési megállapodás tette lehetővé, amely a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Saigontourist Hospitality College között született 2023-ban.
A lángos mellé ásványvizet, kávét, kólát is kértek, de a kiszolgáló hölgy meglepődött, hogy a presszókávét is jéggel isszák, cukor nélkül. Amikor a „kerisek” voltak kint Vietnámban, hazatérve elmondták, a 41 fokos csúcshőmérséklet sem volt ritka, estére is maximum 29 fokra hűlt le a levegő. Többször is látták a kijelzőkön, hogy 82 százalékos a páratartalom. Nem csoda tehát, hogy mindenbe jeget raknak, és vödrökkel járnak körbe. Ahol már kevesebb a jég, oda még tesznek. Kedvencük a jeges zöld tea.
Megtudták a vietnámi vendégek, hogy mi a hungarikum
Ízlett a vietnámi vendégeknek a lángosban a csabai kolbász is. Elmondták, náluk is van hasonló, de az virsliszerű. Amiben viszont egyezés van, azok a zöldségek. Sárgarépát, újhagymát, póréhagymát, paradicsomot, uborkát ugyanúgy használnak, mint nálunk, viszont náluk a paprika a chilinél kezdődik, a tölteni valót nem is ismerik. Amit még szinte mindenbe tesznek, az a koriander.
Farkasinszki Adél elmagyarázta a vendégeknek, hogy a lángos tavaly óta hungarikum. Persze, arra is szükség volt, hogy a tanulók és tanáraik megértsék, mi is az a hungarikum. A magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.
Íme, Prohászka Béla mesterszakács lángosreceptje
A vietnámiakkal kialakított csereprogram létrehozásában oroszlánrészt vállalt Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója és Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke is. Álljon itt tehát Prohászka Béla lángosreceptje.
Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 5 dl tej
• 3,5 g instant élesztő
• 20 dkg tejföl
• 2 késhegynyi szódabikarbóna
• 3 dkg cukor
• 4 kávéskanál só
• 0,7 dl napraforgóolaj
A feltéthez:
• reszelt trappista sajt
• tejföl
• fokhagyma
• étolaj a sütéshez
Elkészítése:
- A tészta alapanyagait összedolgozzuk, majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- Miután a tészta megkelt, 6-8 cipót alakítunk ki belőle, majd lángos formára nyújtjuk. Bő, forró olajban kisütjük.
- Fokhagymás tejföllel megkenjük, sajttal, és sóval megszórjuk.
- Séftipp: Sokféle feltéttel tálalhatjuk, de akár tölthetjük is, például párolt káposztával vagy gombás raguval.
A fokhagymás lángos is bekerülhet az ételsorba
A vietnámi vendégektől megkérdeztük azt is, készítettek-e már a Keriben vietnámi különlegességet. Elmondták, vietnámi kenyeret már sütöttek, és ebbe bevonták a Keri diákjait is. Folyamatosan megismerik a magyar alapanyagokat, ételeket, ők pedig a vietnámi konyha rejtelmeibe avatják be vendéglátóikat, és lesz egy közös ételbemutató is. Még az is lehet, hogy a fokhagymás lángos is benne lesz az ételsorban.