Autómentes nap

2 órája

Átadták a Kerékpárosbarát Iskola címet Békéscsabán - galériával

Békéscsabán az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a kerékpározás népszerűsítésére és a szemléletformálásra. Ennek fényében hirdetett meg a város az általános iskolák számára egy versenyt, hogy az autómentes napon minél több diák és pedagógus válassza közlekedésre a kerékpárt. A Kerékpárosbarát Iskola címet kedden adták át a városházán.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy Békéscsaba kerékpáros város, a fiatalok és az idősek közül is rengetegen ülnek biciklire. Kiemelte, hogy azok, akik gyalogosan vagy kerékpárral közlekednek autó helyett, nem szennyezik a környezetet, és hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő Békéscsabán. Ezt a szemléletet, üzenetet adnák át minden évben az autómentes napon, amelyhez rendszeresen csatlakozik a város. A Kerékpárosbarát Iskola címért folyó versenyt pedig immár negyedik alkalommal hirdették meg.

kerékpárosbarát iskola, gyermekek, kerékpár
Ünnepélyes keretek között adták át kedden a városházán a Kerékpárosbarát Iskola címet. Fotó: Bencsik Ádám
Fotó: Bencsik Adam

További kerékpárutak építését tervezik Békéscsabán

Ismertette, hogy 20 éve 17 kilométernyi kerékpárút volt Békéscsabán, most viszont immár 72 kilométer bicikliút áll a békéscsabaiak rendelkezésére, sőt 15 kilométeren vannak ezenfelül olyan létesítmények is, amelyek nem kimondottan kerékpárutak, viszont a burkolatra fel van festve, hogy ott kerékpárosok közlekedhetnek. Megjegyezte, KRESZ-parkok is vannak a városban, a Penza-lakótelepen, Jaminában, valamint a Lencsési lakótelepen a Manóvár óvodában.

Hozzátette, hogy az önkormányzat további kerékpárutak építését, valamint meglévő bicikliutak felújítását tervezi, van is egy ezzel kapcsolatos nyertes pályázat a TOP Plusz keretében. Újabb szakaszokat terveznek többek között a Kazinczy utcában – hogy teljesen összeköthessék a Szarvasi és az Andrássy utat –, a Szabadság téren, a Széchenyi utcában. Korszerűsítenék az elhasználódott kerékpárutat például a Petőfi utcában, a Tulipán utcában.

Versenyt hirdettek az általános iskolák számára

A jó infrastruktúra azonban nem elég ahhoz, hogy többen válasszák a kerékpárt, fontos a szemléletformálás is – tette hozzá Szarvas Péter polgármester, aki szerint ezt az üzenetet el kell juttatni a gyermekekhez és a felnőttekhez egyaránt. Az autómentes naphoz kapcsolódva ezért hirdettek versenyt az általános iskolák számára. Sikerként könyvelte el, hogy az intézmények komolyan vették a felhívást, a tanulók mellett a pedagógusok közül is sokan kerékpároztak.

A Kerékpárosbarát Iskola címet és az azzal járó 100 ezer forintot a Gerlai Általános Iskola nyerte el. Második és harmadik lett, és 80 és 50 ezer forinttal gazdagodott a Lencsési Általános Iskola és a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Mind a három intézményben a diákok és a pedagógusok nagyjából 70 százaléka az autómentes napon kerékpárral érkezett, majd távozott.

Emellett különdíjjal – és mellé 50 ezer forinttal – ugyancsak jutalmazták azokat az intézményeket, amelyek valamilyen kerékpáros megmozdulást szerveztek. Elismerést kapott így

  • a Lencsési Általános Iskola,
  • a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, 
  • a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola.

Másodszorra lett Kerékpárosbarát Iskola a gerlai intézmény

A Gerlai Általános Iskola igazgatója, Kis Sándor elmondta, hogy második alkalommal nyerték el a Kerékpárosbarát Iskola címet. Hangsúlyozta, hogy nem csak az autómentes napon dönt a diákok többsége a kerékpár mellett, ez a mindennapok része. Erre lehetőséget ad, hogy Gerlán csekély az autós forgalom, hogy kertvárosi a környezet, így a szülők el merik engedni a gyermekeiket biciklivel is. A tároló mindig tele van kerékpárral.

Közlekedésbiztonsági szakkört ugyancsak szerveznek a tanulóknak. A gyerekeket elviszik forgalmasabb helyekre, jelzik nekik, hogy miként kell szabályosan közlekedni, megismertetik őket a táblák jelentésével, megalapozzák a KRESZ-oktatást is ezzel. Emellett kerékpáros kirándulásokat szerveznek a tanulóknak, elbicikliznek Békéscsaba belvárosába, Dánfokra is Gerláról.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában