Pályaválasztás előtt

2 órája

A pályaorientációs nap élményeket kínált a ménesbirtok iskolájában - galériával, videóval

A Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Igazgatóságával közösen szervezte meg idei pályaorientációs napját azoknak a diákoknak, szüleiknek, pedagógusaiknak ajánlva, akik a fiataloknak szerették volna megmutatni, mit kínál számukra a ménesbirtok középiskolája, ha a pályaválasztás során a mezőhegyesi oktatási intézményt választják.

Csete Ilona

Buszokkal érkeztek a közeli és a távolabbi településekről a tanulók. Nagy volt az érdeklődés. A pályaorientációs nap megnyitójára megtelt a mezőhegyesi szakképző iskola főbejárata előtti tér. Mindenki valamilyen elképzeléssel érkezett, voltak, akik először jártak itt, mások már korábban is tájékozódtak, ám most saját szemükkel akartak meggyőződni arról, milyen lehetőséget kínál a mezőhegyesi iskola.

pályaorientációs nap
A pályaorientációs nap iránt óriási volt az érdeklődés. A szerző felvétele

Pedagógusok és diákok segítették a csoportokat

Tarkó Gábor köszöntőjében kiemelte, a látvány, a környezet 21. századi, ám a múlt hagyományait is megőrizve végzik itt a mezőgazdasági szakképzéshez kapcsolódó nevelő-oktató munkát. Invitálta a kíváncsi érdeklődőket, hogy a 113 éves intézmény bejárásával tájékozódjanak és ha elnyerte a tetszésüket a pályaorientációs nap kínálata, térjenek vissza, válasszák ezt az iskolát. 

A pedagógusok és a már ott tanuló diákok segítségével, kisebb csoportokban, megnézhették a háromcsillagos ifjúsági szállóként is működő kollégiumot, ízelítőt kaptak egy vívóleckéből az új sportcsarnokban. Egy orosházi édesanya a fiával csatlakozott az egyik csoporthoz, velük a csarnokban is találkoztunk. A nyolcadikos diák, Nagy Boldizsár (az orosházi Vörösmarty iskola tanulója) elmesélte, már a nagyszülei is gazdálkodtak, szülei is, ő mezőgazdasági gépész technikus szeretne lenni. Bejárták a főépületet, meghallgattak szakmai előadásokat, órákat is látogathattak.

Több előadás is várta a pályaorientációs napra érkezőket

A látnivalókra, információkra nyitott fiatalok és szüleik az egyik műemlék épületben kialakított és berendezett tanműhelyben a mezőgazdasági technikusok, a mezőgazdasági gépésztechnikusok, a mezőgazdasági gépészek és a gazdák képzésére láttak jó gyakorlatokat, a legmodernebb oktatási eszközök mellett. Itt Hódmezővásárhelyről érkezett csoporttal találkoztunk.

 

A gépész szakma tanműhelyében is sokan hallgatták Deák Ferenc oktatónak a tájékoztatását, ahogy az iskola auditóriumában is több előadás várta a látogatókat. Az egyik csoport kísérőjeként Tarkó Gábor arról is mesélt a hallgatóságnak, hogy a képzési palettájukat bővíteni kívánják erdésztechnikus képzéssel, amihez minden feltétel adott. A ménesbirtoknak ugyanis 1500 hektár erdőterülete és 15 ezer 500 hektár vadászterülete van.

A fedeles lovardában találkoztunk az orosházi református iskola három végzős osztályának a diákjaival, akik érdeklődéssel figyelték a lovas képzésben részt vevő fiatalok bemutatóját.

A pályaorientációs napon lovas kocsikkal jutottak ki a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. központi gépjavító állomására azok, akik az ottani gyakorlati képzésekről szerettek volna információkat, tapasztalatokat gyűjteni. S miközben az iskola aulájában szendvicsekkel, forró teával megvendégelték a látogatókat, az udvaron, a verőfényes napsütésben egy őszi szelfi pontnál lehetett megörökíteni a mezőhegyesi iskolalátogatást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában