Tisztelet

6 órája

Pfaff Ferenc, Gyula meghatározó építésze tiszteletére avattak emléktáblát

Emléktáblát avattak Gyula meghatározó építésze, Pfaff Ferenc tiszteletére – közölte Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere. Mint írta, Gyulán ma is számos, városképi szempontból meghatározó szecessziós épület viseli a németvárosi családból származó neves gyulai szakember, Pfaff Ferenc keze nyomát.

Papp Gábor

Pfaff Ferenc tiszteletére avattak emléktáblát Gyulán

Forrás: Facebook

Jelenleg összesen 15 olyan épületről tudunk településünkön, mely Pfaff Ferenc munkája – tette hozzá dr. Görgényi Ernő. A polgármester kiemelte, többek között a szakember tervezte a Gyulavidéki Takarékpénztár Rt. épületét a Városház utcában, az egykori Békés Megyei Takarékpénztár székházát, mely ma a Körös Vidéki Vízügyi Igazgatóság székhelye, az állami elemi és polgári leányiskola – azaz az egykori 1. Sz. Általános Iskola – tömbjét, a Németvárosi Óvodának helyet adó, azóta felújított ingatlant, illetve a Pfaff-villát és Stéberl hentesüzlet is, melynek falára az emléktábla került, de találunk általa tervezett lakóházat a Kossuth utcában, a Scherer Ferenc utcában, az Árpád utcában, a Bodoky utcában és a Hétvezér utcában is.

A városhoz élete végéig ragaszkodó Pfaff Ferenc kiváló gyulai polgár és termékeny építész volt, és köszönhetően Bagyinszki Zoltán, illetve Fodor György kezdeményezésének, Kónya István alpolgármester támogatásának és a Csőke Péter kőfaragó mester által készített emléktáblának – igazán méltó módon emlékezhetnek rá a városban. Az emléktáblát Stéberl-házon, a Jókai utcában avatták fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában