1 százalék

3 órája

Sokan gondoltak a gyerekekre és az állatvédőkre: számos szervezet kapott felajánlást

Idén is mindenki szabadon rendelkezhetett befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalékot civil szervezetnek, további 1 százalékot pedig valamely vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehetett felajánlani. Jellemzően az egészségügyi területtel, a gyermekekkel, ifjúsággal, illetve az állatvédelemmel foglalkozó civileknek érkezett a legtöbb felajánlás.

Dinya Magdolna

Jelenleg több mint 33 ezer regisztrált civil kedvezményezettet tart nyilván a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Idén szeptember 30-ig az adóhivatal a május 20-ig érvényesen felajánlott 1 százalékokat utalta át az érintett szervezeteknek. Ha a jogosultnak a kiutaláskor köztartozása van, akkor azt a NAV a felajánlott adóösszegből visszatartja, és a fennmaradó összeget utalja ki. 

szervezet, 1 százalék, állatvédő
Milliárdokról dönthetnek a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók, az állatvédő szervezeteknek sokan segítettek Illusztráció:MW

A legtöbben gyermekek gyógyítására és állatmenhelyek támogatására ajánlják fel

Ezek az adóforintok hatalmas segítséget nyújtanak a támogatott szervezeteknek. A felajánlók pedig évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétett kimutatása tartalmazza a kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét, a kedvezményezettet megillető összeget és a kedvezményezett javára érvényesen rendelkezők számát is.

Szja 1 százalékos felajánlásban részesült regisztrált kedvezményezettek közé tartoznak idén például az alábbiak

  • A Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumért Alapítvány  710 629 forint felajánlott összeggel,
  • A Békési Korona Úti Óvoda Gyermekeiért Alapítvány 162 706 forint felajánlott összeggel,
  • A Békési Könyvtárért Alapítvány 318 577 forint felajánlott összeggel,
  • A Belvárosi Iskoláért Alapítvány 1 820 382 forint felajánlott összeggel,
  • A gondozott gyermekekért Alapítvány 711 585 forint felajánlott összeggel,
  • A Gyulai Kórház Szülészet-Nőgyógyászat Osztályáért Alapítvány 478 738 forint felajánlott összeggel,
  • A Mezőkovácsházi Tűzoltókért Alapítvány 542 832 forint felajánlott összeggel,
  • Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület 752 459 forint felajánlott összeggel,
  • Az egészségesebb és műveltebb ifjúságért Alapítvány 333 981 forint felajánlott összeggel,
  • Békés Megyei Rákbetegekért Alapítvány 698 724 forint felajánlott összeggel.

A szervezetek feltételei az szja 1 százalék fogadásához 

Az szja 1 százalék fogadásához elengedhetetlen regisztrációhoz négy feltételnek kell megfelelnie a civil szervezetnek (egyesület, alapítvány, közalapítvány). Egyrészt közhasznú tevékenységet kell végeznie, és erről nyilatkoznia kell a regisztrációkor. Másrészt a civil szervezetet a bíróságnak legalább a rendelkezőnyilatkozat évét megelőző két évvel korábban nyilvántartásba kellett vennie. Ez az idei regisztrációnál 2023. január 1-je előtti nyilvántartásba vételt jelent. A civil szervezetre vonatkozó további két feltétel az, hogy a székhelye belföldön legyen, és hogy az alapszabályában, alapító okiratában foglaltaknak megfelelően közvetlen politikai tevékenységet ne folytasson, pártoktól független legyen, és azoknak anyagi támogatást ne nyújtson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában