Miniszteri látogatás

2 órája

Navracsics Tibor: Békés vármegye a nyertese lehet a Versenyképes Járások Programnak – galériával

A Békés Vármegyei Kormányhivatalba, Békéscsabára látogatott szerdán dr. Navracsics Tibor. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter egyebek mellett Békés vármegye kitörési lehetőségeiről és a Versenyképes Járások Programról is egyeztetett vármegyei látogatása során.

Papp Gábor

A látogatás után tartott sajtótájékoztató bevezetőjében dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja elmondta, dr. Navracsics Tibor először találkozott a járási hivatalok vezetőivel, és tájékozódott a szakigazgatási szervek, valamint a járási hivatalok feladatellátásáról, illetve mindarról a tevékenységről, amelyet Békés vármegyében végez a kormányhivatal. Ezután Bányai Gáborral, a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosával és vármegyénk négy országgyűlési képviselőjével folytatott megbeszélést a vármegye kitörési lehetőségeiről, a demográfiai jellemzőkről, valamint minden olyan feladatról, amelyek meghatározzák a következő éveket. Zárásként a Békés vármegyei települések vezetői, polgármesterei számára tartott tájékoztatót a Versenyképes Járások Programról.

Versenyképes Járások Program, Navracsics Tibor, miniszter, előadás
A miniszter a Békés vármegyei települések vezetői, polgármesterei számára tartott tájékoztatót a Versenyképes Járások Programról. Fotó: Lehoczky Péter

Versenyképes Járások Program indul

Dr. Navracsics Tibor elmondta, igyekeztek a minisztérium szempontjából minden olyan releváns területtel foglalkozni a békéscsabai látogatás során, amely magába foglalja a területi közigazgatást, az európai uniós források felhasználását, a területfejlesztést és az önkormányzati szférát.

Kitért arra, hogy a polgármesteri fórumon megvitatták a Versenyképes Járások Programot. A szaktárca vezetője a közelmúltban mutatta be a programot, és indította útjára az ezzel kapcsolatos vitát, amely azóta is folyik. Egyrészt az önkormányzati szövetségek képviselőivel, másrészt a frakciókkal az országgyűlési képviselőkel, harmadrészt a polgármesterekkel, a helyi politika szereplőivel egyeztetnek, hiszen az a céljuk, hogy január elsejétől egy olyan programot indítsanak el, amely csökkenti a területi egyenlőtlenségeket Magyarországon.

Csökkenteni kell a fejlettségi szakadékot

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta, óriási a fejlettségi szakadék az országon belül.

Budapest jóval az Európai Unió átlaga felett, 156 százalékkal teljesít, miközben az utána következő legfejlettebb régiónak tekinthető közép-dunántúli régió 71 százalékon, az unió átlaga alatt. A dél-dunántúli és a Dunán inneni térségek pedig ez alatt helyezkednek el. Annak érdekében, hogy az elmúlt 10-15 évben elkezdődött felzárkózási folyamatok még dinamikusabbak legyenek a versenyképesség szempontjából is, elindul a Versenyképes Járások Program. A kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy az iparűzési adónövekmény egy részéből, durván a feléből, egy területfejlesztési, pályázati alapot hozzanak létre a járások, illetve az önkormányzatok részére.

Kiemelte, Békés vármegye esetében ez különösen fontos. Mint arról korábban beszámoltunk, a járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzési adó többleteként megjelent, ugyanakkor ha ez a többlet az évi 250 millió forintot nem éri el, akkor a költségvetés kiegészíti ezt. Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás, a vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent

A vármegye egyértelmű nyertese a programnak

Dr. Navracsics Tibor hangsúlyozta, Békés vármegye egyértelmű nyertese a Versenyképes Járások Programnak, hiszen a Békéscsabai Járás így 500 millió, a többi járás 250 millió forinttal gazdálkodhat 2025-ben. A miniszter szólt arról, hogy amikor megjelölik a pályázati köröket, úgy mind a fejlesztés, mind az üzemeltetés megjelenik majd azokban. Ennek kapcsán kifejtette, az önkormányzatok számára problémát jelent, hogy az elmúlt évek fejlesztéseit szinten kell tartani, üzemeltetni kell, fent kell tartani, sok esetben az infláció következtében ez fokozott terhet ró rájuk. Ezért is van szükség ilyen jellegű támogatásra is.

Fejlesztési fórumok jönnek létre

Hozzátette, a térségi projektek kidolgozása érdekében járási szinten fejlesztési fórumok jönnek létre, amelynek tagjai az adott járásban önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei, elnöke pedig a megyei közgyűlés elnöke.

– Ha a megyeszékhely a központja az adott járásnak, akkor a megyei jogú város polgármestere az elnök, és mellette társelnökként dolgozik a vármegyei közgyűlés elnöke. A fejlesztési fórumok üléseire meghívják az országgyűlési képviselőket is – emelte ki. Az MTI kérdésére elmondta, a Békés vármegyei polgármesterek, ahogy a településvezetők az ország más térségeiben is, az alapinfrastruktúra fejlesztését és javítását jelölték meg legfontosabb célként a program kapcsán.

Dr. Takács Árpád és dr. Navracsics Tibor számos, a vármegyét érintő kérdésben egyeztetett. Fotó: Lehoczky Péter

A korábbi, nagytérségi fejlesztési elképzelésekről szólva az MTI felvetésére elmondta: Békés vármegye sokkal nagyobb perspektívák elé nézhetne, ha Románia csatlakozna a schengeni térséghez, valamint Szerbia belépne az unióba. Ez „kiszabadítaná” Békést a perifériális szerepből, és ismét közlekedési-gazdasági csomóponttá válhatna. A miniszter úgy fogalmazott, reméli, hogy Románia „most már a nagyon közeli jövőben csatlakozik” Schengenhez.

Rendeznék a polgármesteri fizetéseket

Dr. Navracsics Tibor elmondta, másik napirendi pontja is volt a polgármesteri fórumnak. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy kedden egyéni képviselői indítványként törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlésnek a polgármesteri és a vármegyei közgyűlési elnöki fizetések rendezése érdekében. Kitért arra, hogy Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke javasolta a rendezést. Hozzátette, azért az önálló indítványt választotta, és nem a kormányelőterjesztést, mert így gyorsabban tudnak előrehaladni, és már jövő hétfőn elkezdődhet a kérdés általános vitája.

Jelenleg az önkormányzati törvény tételesen szabályozza a polgármesterek fizetését, és minden egyes emelésnél kétharmados törvényt kell módosítani, ami nehézkessé teszi a folyamatot. Ezért azt javasolta, hogy arányszámot használjanak, amelyben a nemzetgazdasági átlagkereset meghatározott arányait érvényesítenék.

Eszerint

  • az 500 fő alatti települések polgármesterei az előző évi nemzetgazdasági átlagkereset 1,25-szörösét
  • az 501-1500 lakosú közötti települések polgármesterei 1,75-szörösét
  • az 1501-2000 lakosú települések polgármesterei 2-szeresét,
  • 2001-5000 lakosú települések polgármesterei 2,25-szeresét
  • 5001-10000 lakosú települések polgármesterei 2,5-szeresét
  • 10 001-30 000 lakosú települések polgármesterei 3-szorosát
  • a 30 ezer feletti lakosú települések polgármesterei 3,5-szeresét
  • a megyei jogú városok polgármesterei, a fővárosi, kerületi önkormányzatok polgármesterei 4,5-szeresét
  • a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke a 4-szeresét
  • a főpolgármester a 6-szorosát kapná, kapnák illetményként.

Közlekedés, élelmiszeripar, egyetemi együttműködés

Dr. Navracsics Tibor kérdésünkre elmondta, a Békés vármegye kitörési lehetőségeiről történő egyeztetés során beszéltek a közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről, ami folyamatban van. – A kormányzat nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy Békés vármegye az ország többi részével való kapcsolattartásban minél aktívabban részt vehessen, ahogy a Magyarország és Délkelet-Európa közötti kapcsolatrendszer kiépítésben is – hangsúlyozta, majd hozzátette, a vasúti, a közúti és a remények szerint a jövőben repülőtér-fejlesztés révén, a légi közlekedésben is megvalósulhat mindez

A miniszter óriási jelentőségűnek nevezte az élelmiszeripar újrafejlesztését, újbóli megteremtését. – A kormány stratégiailag úgy gondolja, hogy a magyar élelmiszeriparnak újból meg kell jelenni Európa színpadán, amihez nagyon komoly fejlesztéseknek kell történnie. Békés vármegye ebből a szempontból is komoly lehetőség előtt áll – folytatta a gondolatot.

Szólt Békés vármegye szegedi egyetemmel való együttműködéséről is: – Ez önmagában nemcsak a képzést jelenti, hanem minőségi munkaerőt és minőségi fogyasztói rétegeket is teremthet, ami hozzájárulhat Békés vármegye gazdasági növekedéséhez – emelte ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában