Hasznosították a haluskalevet

1 órája

Mesemákos mellett káposztás és diós haluska is készült a csabai Meseházban

A haluskalevet sem dobták ki a Csabai Szlovák Klub tagjai hétfőn, amikor háromféle haluskával, káposztással, dióssal és mákossal rukkoltak elő a Meseházhoz tartozó nemzetiségi klubházban. Az összejövetelen elhangzott, a haluska igazi szlovák étel, speciális főtt tészta, brindzától a sajtig, máktól a pirított káposztáig ízesítik, keverik össze. A haluska levéből most levest főztek.

A haluska nem veszített népszerűségéből, és a haluskalevet – vagyis amiben a tészta főtt –, nem dobták ki most sem. Korcsok Mátyásné Jutka vezetésével, vöröshagymával, zöldségzölddel és őrölt pirospaprikával haluskalevest főztek belőle.

haluska
Többféle haluska készült a Csabai Szlovák Klub összejövetelén. Fotó: beol.hu

A haluska levét többféleképpen hasznosították

A békési származású Schwertner Józsefné Eszti elmondta, náluk a malacoknak adták. Knyihár Judit és Stír Mátyásné Ica kiemelte, családjukban keményítőként használták, hétfőnként mostak, és kikeményítették Vele az ágyneműt, amit aztán mángoroltak, valamint a fehér ingeket is, hogy jobban lehessen ezeket vasalni.

Veres Krisztina, a Meseház vezetője és Soncz Andrea munkatárs reszelte le a káposztát, Korcsok Józsefné ízesítette, pirította.

– A Meseház udvarán van egy diófa, a diós haluska alapanyaga onnan származik – emelte ki Krisztina. – A mákot a boltban vettük, hiszen ma már nemigen termesztik a kertekben. A Mesemákos pedig egy játékos elnevezés, ennek keretében generációkon átívelő programokat valósítunk meg, de most a mákos haluskára utalt.

Szilvalekváros mákos derelye, szilvás gombóc is készült

A Meseház megálmodója, Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész mondta: „Vegyétek kezetek ügyébe a szívetek szerint valót!” Most a Csabai Szlovák Klub asszonyainál ez a haluskát, illetve a hozzávalókat jelentette.

– Ha szombat, akkor haluskova robota, ez járta nálunk, vagyis ez volt a családban a munkás tésztás nap – ecsetelte Schwertner Józsefné. – A haluska mellett a szezonnak megfelelően szilvalekváros mákos derelye, szilvás gombóc is készült.

Ha mákot tettek a gubára, mézzel édesítették

Az összejövetelen a mákos és a brindzás guba is szóba került, ezt az ételt nem kifliből, hanem maradék kenyértésztából készítették. Hosszúkásra sodorták, majd egy-két centisre felvágták, szűrőbe tették, ezt követően forró vízzel leöntötték. Miután kiszedték, zsírral egy kicsit meglocsolták, hogy ne legyen száraz. A kenyértészta azért volt ideális, mert nem ázott szét. Ha mákot tettek a gubára, mézzel édesítették, de sokan a brindzás gubára esküdtek.   

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában