Gyula

2023.06.16. 10:08

Bozsó János képei a csodálatos hazát mutatják be - galériával

A Bozsó 100 emlékév alkalmából nyílt kiállítás Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból csütörtökön este a gyulai Kohán Képtárban.

Papp Gábor

Különleges kiállítás nyílt a gyulai Kohán képtárban

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntő beszédében elmondta, a Kohán képtárban a kezdetektől olyan kiállításokat is bemutatnak, amelyek a helyiek mellett a városba látogató turisták komoly érdeklődésére is számot tarthat.

– Olyan tárlatoknak adunk helyet, amelyek tetszenek nekünk és a hozzánk látogató vendégeknek is, ugyanakkor megütik azt a minőségi szintet, amely Kohán György öröksége folytán kötelez bennünket – hangsúlyozta. Mint kifejtette, a csütörtökön megnyílt tárlaton a Munkácsy-díjas Bozsó János képei láthatóak, amelyek sokak számára jelentenek kellő vonzerőt ahhoz, hogy nyaralás közben, a kulturális felfrissülés érdekében ellátogassanak a Kohán képtárba. Szólt arról, hogy Gyula 2014 óta tagja a Halász János kezdeményezésére létrejött Városok, Falvak Szövetségének. Mint mondta, a szervezet küldetése és missziója, hogy képet kapjanak egymás értékeiről, így ismerték meg a kecskeméti Bozsó gyűjteményt is.

– A Kohán képtárban megnyílt Bozsó kiállítás erősíti Gyula kulturális vonzerejét és az együttműködést a szövetség települései között – tette hozzá.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere hangsúlyozta, a kiállítás kiváló lehetőséget biztosít az együttműködések kialakítására, az összetartozás és a magyar nemzet kulturális értékeinek megőrzésére, illetve ápolására. Elmondta, a kiváló kecskeméti festőművész alkotásait hozta el Gyulára az alkotó felesége és fia. Hozzátette, Kecskeméten önálló gyűjtemény formájában büszkén ápolják Bozsó János életművét. Kitért arra, hogy a Gyulával való közös gondolkodásnak a turisztikai együttműködés lehet a következő pontja. Úgy fogalmazott, a két város kapuszerepet tölt be.

– Kecskemét a budapesti régió délalföldi, míg Gyula a keleti régió, az erdélyi magyarság régiójának egyik kapuja. Két meghatározó, emblematikus város, amelyet fontos logisztikai kapcsolat, az M44-es út is egyre inkább összeköti. A szakasz új lehetőségeket nyit nem csak ipari és gazdasági, hanem turisztikai és kulturális szempontól is – fogalmazott.

Halász János, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke, országgyűlési képviselő megnyitó beszédében elmondta, szervezetük Kőszegtől Sátoraljaújhelyig, Mohácstól Balatonfüredig, Mátraderecskétől Gyuláig harminckét önkormányzatot és öt civil szervezetet tömörít. A szövetség indentitását a közös kulturális gyökereiből eredezteti, és fontos céljuk, hogy olyan hálózatot hozzanak létre, amelynek eredményeként tagjaik közösségei megismerik egymást, azt a tájegységet, ahol a másik település található. 

– Minden település értékeire, értéktárára is odafigyelünk. A hétköznapi hazaszeretet szervezete vagyunk – tette hozzá. – A közösség egy szövetség, nem versenyzünk senkivel, sem számokkal, a magunk értékeit akarjuk megélni – emelte ki. Új eseményeket, új rendezvényeket szerveznek, amelyek közül több hagyománnyá vált.

A kiállításról szólva elmondta, ha egy Bozsó képet meglátunk, átéljük, hogy milyen csodálatos a haza. Bozsó János alkotásai bemutatják a magyar táj szépségét, elsősorban az Alföld, Kecskemét és környéke különleges vidékét. Kiemelte, a képekből töltekezhetünk is.

Bozsó János Munkácsy-díjas magyar festőművész, műgyűjtő és múzeumalapító volt, aki 1922-ben született és 1998-ban hunyt el. Alkotóként expresszív erővel jelenti meg az emberi érzelmeket a fények és árnyékok ellentétében, az alföldi táj fellegeiben, a szélfútta fák hajladozásában, a víztükrök rezdülésében. Saját sorsát kereste és látta a rekkenő napsütésben, a derengő párában, a végtelen horizonton. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!