Békéscsaba

2023.06.14. 16:23

Kiállítás nyílt a SZEGYA divattervező diákjainak alkotásaiból a Téglában

Kiállítás nyílt a Divat-, jelmez- és díszlettervező szakon tanuló diákok munkáiból szerdán a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben.

Gyemendi Réka

Fotó: Gyemendi Réka

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2022. őszétől a Nemzeti Tehetség Program keretében indította el „Népi kultúrával a fiatal tehetségekért, fiatal tehetségekkel a népi kultúráért!” címmel azt a programját, melyet a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiummal (SZEGYA) partnerségben hozott létre.

A kezdeményezés célja, hogy a kreatív területen tanuló, tehetséges fiatalok megismerkedhessenek a népi kézműves viselet és viseletkiegészítő hagyományokkal, illetve ezeket alkotásaikban is megjelenítsék. Ennek érdekében létrejött egy kisközösség a SZEGYA Divat-, jelmez- és díszlettervező szakon tanuló diákjaiból. A tanulók a népi kézművesség formakincsét, motívumvilágát alkalmazták alkotásaikon, melyek két hétig láthatók a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben.

Novák Attila

A kiállatás előzményeként a diákok egy szakmai tanulmányúton vettek részt Budapesten, ahol a Néprajzi Múzeumban egy kreatív feladatokkal teli múzeumi foglalkozáson vettek részt, és az épületet is megismerhették. A projekt zárásaként a foglalkozásokon, illetve az egyéni, mentorált alkotói időszakban elkészült tárgyak, főként a viseletek és viseletkiegészítők egy kéthetes kiállítás keretében mutatkoznak be a Téglában.

A kiállítás megnyitóján Kocsis Klára, az egyesület titkára köszöntötte a megjelenteket és diákokat, és ahogy fogalmazott: egyedi, innovatív, mégis hagyományos alkotások születhettek. A programban a résztvevő diákok a viseletvarrás, hímzés, nemezelés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés és bőrműves technikákkal ismerkedhettek meg a SZEGYA tanműhelyében zajló foglalkozásokon.

Novák Attila, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium művészeti munkaközösség vezetője a megnyitón köszönetét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy iskolájuk tanulói megismerkedhettek ezzel a számukra újfajta alkotói tevékenységgel. Az esemény a Nemzeti Tehetség Program támogatásával NTP-TSZM-22-0007 azonosítószámú program keretében valósul meg. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!