Mezőberény

2024.01.12. 11:54

A túrázás átalakítja a személyiséget - Az Alföld Turista Egyesület 40 évét idézik a képek

A túrázás átalakítja a személyiséget, jobban megismerheti képességeit, fejlesztheti mentális és fizikai állapotát, valamint egy integráló közösség tagja lehet – hangzott el „Az elmúlt negyven év képekben” című kiállítás megnyitóján.

Papp Gábor

Kiállítás mutatja be a szervezet négy évtizedét a mezőberényi Orlai-házban

„Az elmúlt negyven év képekben” címmel nyílt kiállítás szerdán Mezőberényben, az Orlai-házban az Alföld Turista Egyesület (ATE) megalakulásának évfordulója alkalmából – írta Facebook-oldalán az Orlai-ház. Az Egységes Mezőberényi Sportegyesület, rövidített nevén a Mezőberényi SE 1982. június 21-én alakult meg. A szervezet keretében 1983-ban jött létre a természetjáró szakosztály, amelynek első vezetője Molnár Jenő volt. Az egyesület 1990. december 31-ével megszűnt, a következő év januárjában megalakult a Mezőberényi Sportcsarnok DSE, és ennek keretében működött a természetjárás. 

Az Alföld Turista Egyesület 2002-től működik önállóan. Taglétszámuk 90-100 között változik. A szervezet célja, hogy folyamatos sportolási lehetőséget nyújtson minden korosztály számára. Gyalogos- és kerékpáros és teljesítménytúrákat, illetve különböző szabadidős programokat szerveznek. Tagságuk egy része teljesítménytúrázóként minősített sportoló, de a szelídebb túrákat kedvelők számára is kínálnak lehetőséget, egynapos kirándulásokat a hegyekbe, avagy városlátogatásokat.

A kiállítást Körösi Mihály alpolgármester nyitotta meg, hangsúlyozta, az ATE a város egyik legrégebbi, egyik legnagyobb tagsággal rendelkező és az egyik legaktívabb civil szervezete. Olyan nagy hagyománnyal bíró túrákat szerveznek, mint a Körös teljesítménytúrák, a Petőfi Emléktúra, az 1100 év emlékei Békésben, illetve a Két keréken Békésben. A közelmúltban rendezték meg a Körös körül és a Kerékpárral őseink földjén kerékpártúrákat. Olyan jeles személyiséget vezették a szervezetet, mint Szuharda Gyula, aki a múlt század ötvenes éveiben a sakkéletben tűnt fel, majd a hatvanas években a túrázásban is szerepet vállalt. Váradi László pedig húsz évig látta el az elnöki teendőket. 

Az alpolgármester kifejtette, a túrázás átalakítja a személyiséget, a természetjáró jobban megismerheti képességeit, fejlesztheti mentális és fizikai állapotát, valamint egy integráló közösség tagja lehet. Gitáron Földes Áron közreműködött. A tárlat megtekinthető – az intézmény nyitvatartási idejében – február 7-ig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!