Apa-lánya kiállítás

2024.06.02. 09:45

Fotók mesélnek a mai és a vasfüggöny mögüli lázadásól – videóval

Az örök fiatalság balladája címmel apa-lánya kiállítás nyílt kedden este Budapesten. A Londonban élő Martin Wanda és édesapja, a békéscsabai Martin Gábor által készített fotók a fiatalok lázadó világába merítik a nézőt, miközben észrevétlenül mutatják be két kor lenyomatát.

dr. Nagy Szilvia

Martin Gábor fotóriporterként kezdte pályafutását az 1970-es években Békés vármegyében, később reklámfotózással foglalkozott. Lánya, Martin Wanda tíz éve él Londonban, ahol elsősorban divat- és portréfotókat készít. 

Martin Gábor, Martin Wanda, fotók
Martin Gábor és lánya, Martin Wanda: fotókon keresztül mutatják be a fiatalok lázadó világát

– A Budapesten kiállított dokumentumfotóinkat több mint negyven év, és majdnem kétezer kilométer választotta el egymástól, mégis döbbenetes a hasonlóságuk. A fiatalok a láncaik levetését, a szerelmet, a lelazulást keresték annak idején, és erre vágynak most is. A sorozatok elkészítésekor a lányommal szinte egyidősek voltunk, emellett mindketten egy 35 milliméteres analóg fényképezőgéppel dolgoztunk. Én a szocialista társadalommodell közepén éltem, és a 1970-es évekbeli, főként békéscsabai fiatalok lázadási motívumait örökítettem meg, míg Wanda a Londonban bulizó fiatalok szubkultúráját – részletezte Martin Gábor. Hozzátette, az itteniek a rabságuk ellen lázadtak, főként a rockzenével, míg ugyanabban az időben az amerikaiak, angolok a konformista társadalom, a készen kapott jólét ellen emelték fel hangjukat. A fiataloknak természetes biológiai ösztöne a változtatni akarás.

Nincsenek leírások a fotók alatt

 A tárlat képeit nézve alig lehet megállapítani, melyik mikor készült; a 70-es években Békésben, vagy a 2010-es évek közepén Londonban. A fekete-fehér fotókon csupán egy-két részlet – a DJ mögötti Lenin-portré, a háttérben lévő laptop, okostelefon – árulkodik arról, mikori. A Mai Manó Házban megnyílt tárlat fotói alatt nincsenek leírások, ezzel is ösztönözve a látogatókat, találják ki, hol kaphatták lencsevégre a pillanatot.

Gábor átadta a stafétát a lányának

– Az analóg gépeknek és az analóg technikával készített képeknek lelke van, Wanda lányom a mai napig sokszor használ még Polaroidot is. Ahhoz, hogy az én ötven évnyi munkám, filmanyagom közkinccsé válhasson, évekig digitalizáltam. Úgy érzem, amit szerettem volna a képeken keresztül megmutatni a világból, azt megtettem, a stafétát, a tudásomat átadtam a lányomnak. Ma már csak ritkán, alkalomszerűen fotózok – fűzte hozzá Martin Gábor.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!