Programok

2024.06.28. 19:47

Megkezdődött a Dél-Alföld népművészeti ünnepe Gyulán – galériával

Megkezdődött a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, a 24. Körös-völgyi Sokadalom Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren pénteken délután. A rendezvény a Gyulai Várszínház 61. nyári évadának nyitóakkordja is egyben.

Papp Gábor

A sokadalom ezúttal is számos érdekességgel, a népi kézművesség különlegességeivel, néptánccal, népzenével, népdalokkal, családi programokkal, játékokkal várja az érdeklődőket egészen vasárnapig. 

sokadalom, Körösvölgyi sokadalom, várszínház, Gyula
A Körös-völgyi Sokadalomban rengeteg programmal várnak mindenkit. Fotó: Kiss Zoltán

A gazdag programok között szerepelnek mesterségbemutatók, amelyek során a családok, a gyermekek nemcsak nézhetik, hanem ki is próbálhatják a hivatásokat. A Magyar-Török Kulturális Évad kapcsán az érdeklődők a program teljes időtartama alatt megtekinthetik a Török hatások megjelenése a népművészetünkben című kiállítást. A látogatók a fazekas, a hímző, a rézműves és a faműves műhelyekben ismerkedhetnek meg a különböző forma- és motívumvilágokkal. A bazárban jellegzetes török finomságok várják az érdeklődőket. A gyerekek megismerhetik dédszüleik gyermekkorának játékait, meséit.

A Gyulai Várszínház műfaji palettája igen sokszínű ebben az évben, hiszen lesz többek között látványos történelmi dráma, kortárs prózai színház, valamint operett, musical, kortárs táncjáték, jazz-blues, népzene, világzene, illetve családi- és gyermekelőadások is. A darabokat pedig kiváló hazai és határon túli magyar színházak népszerű színművészei adják elő. A több mint 40 produkcióból kiemelkedik 4 új, saját bemutatójuk, az Ártatlanok (Levelek a Kner család életéből 1938-1946), a Pénelopeia, az Erkel és a felkelés, valamint a Bohóc kerestetik. Kiemelkedő elem továbbá az immár hagyományos három színházi fesztivál, az Erdélyi Hét, a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja és az Örkény István Napok. Említette továbbá zenei fesztiváljaikat: a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a XV. Vár Blues Fesztivál – Jimi Hendrix Fesztivált.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!