Street art

2024.08.05. 13:31

Kritik-Art-i Szürrealizmus Barbyzónában

Munkácsy Mihály munkásságára reagált legújabb, Kritik-Art-i Szürrealizmus Barbyzónában című performanszával Kukár István és Novák Attila. A művésztanárok produkciója az Almásy-kastély parkjában a kastély időszaki kiállításának kísérő eseményeként volt megtekinthető szombaton.

Papp Gábor

Mint a gyulai Erkel Ferenc Nonprofit tájékoztatásából megtudtuk, egyetemista kora óta dolgozik együtt Kukár István és Novák Attila; a kortárs művészet iránt érdeklődők a 3T, vagy NSZK (Novák-Szuhaj-Kukár) néven ismerheti őket. Társuk betegsége miatt egy hosszabb szünetet követően, K-TT-N néven kezdték újra a munkát a Múzeumok éjszakáján, a Kohán Képtárban bemutatott performansszal.

A produkció a street art valódi élményét adta az érdeklődők számára
A produkció a street art valódi élményét adta az érdeklődők számára

Következő előadásuk a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállításának kísérő rendezvénye volt. A történelmi épületben január elejéig látható a Munkácsy: a sikersztori című kiállítás, amely az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi végig Munkácsy Mihály életét. Nem véletlen a helyszín és a téma, a festőfejedelem ezzel a tárlattal „visszatér” abba az épületbe, a gyulai kastélyba, ahol ismerkedni kezdett a festészettel.

A Munkácsy: a sikersztori nem hagyományos képzőművészeti kiállítás. A tárlatban ugyanis a bemutatott eredeti műtárgyak megjelenítette pillanatok közötti történéseket interaktív eszközök mesélik el.

 

Jól illeszkedett a gyulai Almásy-kastély kiállításához a K-TT-N performansza. A Kukár-Novák páros produkciójában Munkácsy és a kortárs művészet között keres kapcsolatot. A jelenlévők arra kaphattak választ a szombat esti eseményen, hogyan reagál a kritikai realizmusra és a szalonfestészetre, a kor társadalmi problémáinak megfogalmazásától a tartalmi kiüresedésig a mai kor élőművészeti módszereivel és kifejezési formáival a két alkotó. Produkciójuk az utcai művészet (street art) valódi élményét adta a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők és az alkotók munkásságát figyelemmel kísérők számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!