Párbeszéd kiállítás

2024.08.22. 15:05

Teremtő kezek: két kiváló festőművész nagy találkozása Szarvason - galériával, videóval

Nyáron nyílt meg a Teremtő kezek című kiállítás a szarvasi Ruzicskay Alkotóházban. A tárlaton Ruzicskay György és Verebes György Munkácsy-díjas festőművészek kezeket ábrázoló alkotásai tekinthetőek meg, egymással tökéletes összhangban.

Vincze Attila

Ván Hajnalka művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, a tárlattal alapvetően az volt a céljuk, hogy bemutassák Ruzicskay György azon munkáit is, melyek kevésbé vannak fókuszban vagy éppen ritkán láthatóak. Így vetődött fel, hogy ez egy párbeszéd kiállítás keretében, egy kortárs művésszel közösen jöjjön létre. Mint fogalmazott, egy korábbi barátság, illetve együttműködés mentén jutott eszébe, hogy Verebes Györgynek, a Szolnoki Művésztelep vezetőjének is vannak kezeket ábrázoló festményei, melyek nagyon jól fuzionálnak Ruzicskay Teremtés című sorozatával.

kezek
Ván Hajnalka művészettörténész, a Teremtő kezek című kiállítás kurátora beszélt a tárlat érdekességeiről. Fotó: Vincze Attila / Beol.hu

Két, más korszakban alkotó művész, mégis ugyanúgy a kezekkel kommunikálnak

– A kiállítás megvalósítása, illetve rendezése közben szembesültünk azzal, hogy a két művész tulajdonképpen ugyanazt szerette volna megvalósítani a 20., illetve a 21. században. Ugyanis mindkettőjük esetében a képalkotás mellett van egy szerepvállalás, egy kommunikáció, ami összefogta az eltérő időszakokban alkotó két művészt – magyarázta. Míg Ruzicskay esetében egy történetmeséléssel találkozunk a pasztelles grafikai sorozatában, ezáltal sokkal inkább egy naturális festészetet tapasztalhatunk, addig Verebes Györgynél annak ellenére, hogy realisztikus módon megfestett képeket láthatunk, inkább a metafizikába hajló lélekábrázolás köszön vissza.

 

Több mint negyven év után látható újra együtt Ruzicskay teremtéssorozata

A művészettörténész megjegyezte, Ruzicskayt a harmincas években kezdte foglalkoztatni, mint művészt, hogy az értelmiséghez tartozik és a kezekkel, mint egyfajta szimbólumokkal kommunikálni tud. Végül a tíz darabos teremtéssorozat 1936-ra készült el. Ván Hajnalka kiemelte, hogy ez később nem tetszett annyira a közönségnek, ugyanis nem találták kellően populárisnak, így időközben kikerült néhány darab a sorozat bemutatása során. Ezúttal viszont az elveszettnek hitt festmények újra előkerültek és 1983 után újra együtt látható a sorozat összes alkotása, ami ad egyfajta izgalmat, illetve aktualitást is a tárlatnak.

A Teremtő kezek című kiállítás augusztus 24-ig látogatható a Ruzicskay Alkotóházban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!