Bemutatók

2024.09.11. 22:03

Évadnyitó gálaműsort tartott a Jókai színház - galériával, videóval

Megtartotta évadnyitó gálaműsorát szerdán délután a Békéscsabai Jókai színház. Az eseményen közelebb hozták a nézőkhöz az évad bemutatóit, és a jelenlévők a darabok legendás „szerzőivel” is találkozhattak az évadnyitó gálaműsoron.

Papp Gábor

A program elején a teátrum legendás színművészére, a színház örökös tagjára, a közelmúltban elhunyt Dariday Róbertre emlékeztek, akinek tiszteletére szeptember 17-én 17 órától emlékestet rendeznek. Ezt követően az évadnyitó gálaműsor két háziasszonya, Szente Éva és Nánási-Veselényi Orsolya köszöntötte a megjelent érdeklődőket. 

évadnyitó gálaműsor
Az évadnyitó gálaműsoron kiderült, izgalmas bemutatók érkeznek
Fotó: Bencsik Ádám

Évadnyitó gálaműsor, 70. évforduló

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere beszédében kiemelte, a településen 70 éve működik állandó színház, a teátrum 1954 szeptemberében kezdte meg működését.

– 70 év egy ember és egy intézmény életében is okot ad az ünneplésre – fogalmazott. – A teátrum 1954-ben kezdte meg ezt a típusú működését, egy válságos nehéz időszakban. A színház rengeteg mindenen ment keresztül, a teátrumban dolgozók azonban át tudtak, át tudnak lendülni valamennyi nehézségen, a nézők azonban nem éreznek semmit, jobbnál jobb előadások jelennek meg a színpadon.

A színház épít, bátorít és vigasztal

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója hangsúlyozta, a színházat csak nagyon erős hivatástudattal lehet művelni.

– A kultúra, a színház épít, bátorít és vigasztal. Inspirációkat épp úgy ad, mint szükség esetén erőt az újrakezdéshez. A színház a világ és önmagunk megismerésének egy fantasztikus eszköze. A valóságban a világ nagy, az ember pedig kicsi, el van veszve benne. Azután vesz egy színházjegyet, beül a nézőtérre, és egyszeriben fordul a kocka. A világ hirtelen összezsugorodik, beszorul a színház négy fala között. A néző pedig, mint egy szemlélődő filozófus, kívülről figyeli, hogy mi történik benne. Ez az átlényegülés a színház varázsának egyik forrása. A másik csoda, hogy közös térben, közös időben, itt és most, megéljük önmagukat, és azt, hogy egy közösséghez tartozunk.

A közönség jelenléte a kulcs

Kitért arra, hogy a színpadi előadás idején, a színpadi előadásban élő ember áll, élő ember elé.

– S ebben páratlan a művészetek között, hiszen a modern technika reprodukálhatóvá, megismételhetővé teszi a művészi alkotást – folyatta a gondolatot. – Ugyanakkor valami azonban a technikailag legtökéletesebb felvételről is hiányzik, a közönség jelenléte, a nekik köszönhető, meg nem ismételhető hangulat, a válaszadása a színpadon történtekre, ami azonnal értékelhetően vissza is hat az előadásra, hiszen közönség nélkül nincs színház.

A közösség ereje

Seregi Zoltán kitért arra, hogy a színházba járás az egyik legrégebbi közösségi szórakozási lehetőség, hiszen egy jó előadás felszabadít, megnevettet, megsirat, különleges élményt ad, különféle érzéseket vált ki. A nézők olyan helyzetekkel, történelmi korokkal, átélhető emberi történetekkel és karakterekkel, szellemi kalandokkal, új ismeretekkel és gondolatokkal találkozhatnak és töltődhetnek fel, amelyekkel a hétköznapokban alig vagy egyáltalán nem. 

Az igazgató szólt arról, hogy bérletezés jelenleg is zajlik, de már több bérletet adtak el, mint tavaly. 

Izgalmas bemutatók érkeznek

A felnőtt bérletes, nagyszínpadi bemutatókról elmondta, a nézők láthatják majd Pekár Gyula Kastély kölcsönbe című vígjátékát Radó Denise rendezésében szeptember 27-től. Mikszáth Kálmán A Noszty fiú esete Tóth Marival című színművének bemutatóját november 22-re tervezik, és a darabot Tege Antal rendezi. A Shakespeare műve alapján színpadra állított Hamletrockot várhatóan január végén, február elején láthatja majd a közönség Seregi Zoltán rendezésében. Jókai Mór-Miklós Tibor-Kocsák Tibor Fatia Negra című musicaljét májusban mutatják be, a rendező Katkó Ferenc. A kamaraszínházban szeptember 13-án, Szabó Magda Kígyómarás című színművét mutatják be, koprodukcióban az Újszínházzal, a rendező Pataki András. Tersánszky Józsi Jenő A Kegyelmes asszony portréja című vígjátékát Halasi Imre rendezésében láthatja a közönség 2025 márciusától. 

Ahogy Seregi Zoltán fogalmazott, magyar évad lesz Shakespeare társaságában.

A gyerekszínházban a Vukot, Gárdonyi Géza Karácsonyi álom című művét, a Szent Anna-tó legendáját, valamint Lehár Ferenc–Klemen Terézia Péter és Pál Lustaországban című meseoperettjét láthatják.

A szerdai gálaműsorban valamennyi felnőtt darabhoz kapcsolódva különböző produkciókat, beszélgetéseket láthattak-hallhattak a jelenlévők, a színház megidézte a legendás szerzőket, Szabó Magdát, Mikszáth Kálmánt, Shakespeare-t, Tersánszky Józsi Jenőt és Jókai Mórt is.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!