Bét Bárhesz Egyesület

18 órája

Koncerttel, könyvbemutatóval köszöntötték a zsidó újévet

Koncerttel és könyvbemutatóval búcsúztatták el a zsidó óévet és köszöntötték a zsidó újévet szerdán Békéscsabán, a Jókai színházban, a Bét Bárhesz Egyesület által szervezett rendezvényen. A zsidó újév, a ros hásáná fontos kelléke a sófár és a gránátalma is.

Licska Balázs

Horváth Sándor, az egyesület elnöke elmondta, hogy 2024-ben október 2-án köszönt be a zsidó naptár szerint az 5785. zsinagógai év. A zsidó újévkor – ros hásáná – az ember teremtésére emlékeznek. A zsidó hagyományok szerint egyébként négy újévet ünnepelnek: 

  • a fák újévét, 
  • a királyok és ünnepek újévét, 
  • a tizedek újévét, 
  • illetve a zsinagógai újévet, ami a zsidó naptári év kezdete. 
zsidó újév
Kadelka László, Horváth Sándor, Szinetár Miklós és Vozár M. Krisztián a zsidó újév apropóján szervezett kulturális programon
Fotó: Licska Balázs

Ilyenkor elkezdődnek az úgynevezett félelmetes napok, a tíz nap lényege a megtérés, a bűnbánat. A megtérés két részből áll: a rossz megtagadásából, illetve az ígéretből, a fogadalomból.

A zsidó újév fontos kelléke a sófár és a gránátalma

A zsidó újév fontos kelléke a sófár – illik, hogy minden otthonban legyen ilyen ősi hangszer –, ami lényegében kosszarvból készült kürt, és harminc hangot fújnak meg rajta. Ezzel félelmet keltenek, a félelem pedig bűnbánatot ébreszt. A zsidó újév szintén fontos eleme, hogy gránátalmát fogyasztanak, a magok a Tóra 613 parancsolatára utalnak. Édes íze miatt is eszik, hogy legyen édes a következő zsinagógai év. Ha gránátalma nem áll rendelkezésre, akkor azt almával és mézzel is lehet helyettesíteni. Most, a programon édes süteményt, cukros bárheszt kínáltak a közönségnek.

Sokat köszönhet Békéscsaba is a zsidóságnak

A rendezvényen Zalai Mihály, a Békés vármegyei közgyűlés elnöke elmondta: amikor a Békés vármegyei zsidóságról esik szó, akkor hiányról, veszteségről kell beszélni. Kiemelte, hogy Békéscsabán sétálva rengeteg, zsidó családok által építtetett értéket lehet felfedezni, megemlítette az István malom épületét, a villákat, a két, egymással szemben elhelyezkedő zsinagógát. Ezek mind a zsidóság erőfeszítéseinek köszönhetőek.

Hangsúlyozta: ma is él a zsidóság Békéscsabán, és abban, hogy megismertetik a hagyományaikat, a szokásaikat, jelentős szerepet vállal a Bét Bárhesz Egyesület. Jövő héten kezdődik az 5785. zsinagógai év a zsidó naptár szerint. Szerinte ez a szám is arra utal, azt üzeni, hogy nem a világot kell magunkhoz mérni, hanem fordítva, magunkat a világhoz. Úgy véli, hogy ennek kellő szerénységre is kell intenie mindenkit. 

Bemutatták Szinetár Miklós könyveit a kulturális programon

A kulturális programon bemutatták Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas rendező, érdemes és kiváló művész könyveit – az Önéletrajz-szerűség és egyebek című kiadvány első és második kötetét –, a művésszel a Jókai színház szakembere, Kadelka László ügyelő beszélgetett. A zongora mellett pedig Vozár M. Krisztián előadóművész foglalt helyet. Horváth Sándor, a Bét Bárhesz Egyesület elnöke elmondta: azért hívták meg a rendkívül gazdag életúttal rendelkező Szinetár Miklóst a rendezvényre, mert holokauszt-túlélő, és könyveiben ez is megjelenik.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!