Vívás

2024.06.29. 10:41

Az ifjúsági után a „nagy olimpián” is ott szeretne lenni az EB-ezüstérmes Dékány Kinga

A magyar női párbajtőrcsapat ezüstérmet szerzett a napokban a bázeli vívó-Európa-bajnokságon. A Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga összeállítású csapatból utóbbi lány az Alföld Vívó Akadémia neveltje, két évvel ezelőtt igazolt a fővárosba.

Gajdács Pál

Az ezüstérmes magyar női párbajtőrcsapat, Nagy Blanka, Gnám Tamara, Dékány Kinga és Muhari Eszter

Fotó: hunfencing

A magyar női párbajtőrcsapat a 16-os táblán fölényesen verte 45:22-re a finneket, majd a negyeddöntőben az ukránokat meglepetésre legyőző briteket is magabiztosan múlta felül 45:35-re. Az elődöntőben a lengyelek ellen végig irányítva a mérkőzést nyolc tussal 45:37-re nyerték a magyarok, akik az esti döntőben a világranglistát vezető olaszokkal kerültek szembe és az utolsó asszóig szoros összecsapáson 38–31-re kaptak ki.

Dékány Kinga az elő, finek elleni mérkőzésen lépett pástra és asszóját plusz kettes mérleggel zárta le.

– Még napokkal az Eb után is friss az élmény, nem igazán szoktam úgy gondolni magamra, mint felnőtt Eb-ezüstérmes csapattag – mondta megkeresésünkre a még mindig csak 23 éves Dékány Kinga. – Nem volt abszolút elvárható ez az eredmény, de mi magunktól mégis ebben bíztunk azután, hogy a márciusi kínai világkupán a harmadik helyen végeztünk. Ott az elődöntőért legyőztük azokat a franciákat is, akiket nem nagyon szoktunk. Bázelben egy asszót vívtam, később a szurkolás maradt a csapatnak, amely nagyon együtt van és amely hatalmasat küzdött.

Kinga elmondta, hogy az Eb előtt két héttel megtartott edzőtáborban sokat videóztak arra számítva, hogy a nyolcért a tapasztalt észtekkel vívnak. Végül a finnekkel találkoztak, akik ellen ő is pástra léphetett.

Dékány Kinga nevét 2017-ben, 16 évesen ismerték meg a sportot jobban figyelők, amikor még kadétkorúként megnyerte a felnőtt országos bajnokságot. Klubtörténeti siker is volt ez, ami az első békéscsabai felnőtt egyéni országos bajnoki aranyérem, pedig előtte olyan klasszis vívott a megyeszékhelyi egyesületben, mint a későbbi világbajnok Tóth Hajnalka. Korosztályosként a nemzetközi színtéren is eredményes volt, a kadét Eb-n csapatban arany-, egyéniben ezüstérmet nyert, a juniorok között az Eb-n csapatban kétszer volt 5., a junior világbajnokságon egyszer 6., az U23-as Eb-n csapatban bronzérmes. A 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián egyéniben hetedik.

A BVSC-be – ahol Kovács Iván az edzője – 2022-be igazolt. A váltásról így vall:

– Nem volt egyszerű Békéscsabáról Budapestre menni, az utánpótlásból a felnőttekhez felkerülni. Más a fílingje, világklasszisok ellen vívni. Sokat léptem előre, de még van mit fejlődni – mondta.

Mint minden sportolónak, így neki is nagy álma az olimpia. Fiatal csapatuknak már idén sem sok kellett volna, hogy kijusson Párizsba.

– Sajnálatos, hogy nem sikerült, de a csapatunk képes lehet arra, hogy 2028-ban kiharcolja a kvalifikációt, ez a célunk – fogalmazott a Budapesti Corvinus Egyetemen utolsó éves, éppen a szakdolgozatát író Dékány Kinga.

Egykori békéscsabai edzője, Galli Zsolt megjegyezte, hogy Kinga az egyik, aki a korábbi tehetségeik közül nem hagyta abba. 

– Kovács Ivánnál sokat fejlődött és a ranglistán való helyezése alapján sikerült kiharcolnia a felnőtt válogatottba kerülést. Érdekesség, hogy mögötte a vívást Gyulán kezdő Kardos Edina követi. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában