Éden-tavak

2024.07.17. 14:58

Megkezdődött a hajómodell-világbajnokság Sarkadon - videóval

Hajómodell-világbajnokságot rendeznek Sarkadon, amelyre több országból mintegy száz versenyző érkezett közel kétszáz vízi járművel. A megmérettetés szerdán kezdődött, és keddig bezárólag szinte minden délelőtt és délután lesznek látványos futamok az Éden-tavakon. Több kategóriában zajlik a verseny: a távirányítású hajómodellek egy ügyességi pályán haladnak, azonban számít az is, hogy a vízi járművek mennyire élethűek.

Licska Balázs

Vezér Ferenc főszervező elmondta: több országból – Magyarország mellett Romániából, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Németországból, Ukrajnából, Olaszországból és Kínából – száz versenyző érkezett a hajómodell-világbajnokságra. Több kategóriában zajlik a verseny. Vannak egyedileg épített vízi járművek, amelyeket három méretkategóriába soroltak, de olyanok is, amelyeket előregyártott alkatrészekből lehetett összeállítani. Mindegyik távirányítású, vannak villanymotorral hajtottak, de például vitorlások is, ahol csak a vitorlákat lehet távolból irányítani.

hajómodell
Több országból, mintegy 180 vízi járművel érkeztek versenyzők Sarkadra, a hajómodell-világbajnokságra. Fotó: Bencsik Ádám

Ügyességi pályát teljesítenek a hajómodellek

Az egyik versenyző, Kovács Péter megosztotta: egy nemzetközi szabványok alapján meghatározott ügyességi pályán kell végigmenniük a hajómodelleknek. Bóják között közlekednek a vízi járművek, van, hogy tolatnak, van, hogy kikötnek. Egy-egy hajómodellel három futamot lehet teljesíteni, a világbajnokságon a két legjobb időeredmény számít valamilyen módon – attól is függően, hogy egyedileg épített-e a hajómodell. Egy-egy futamra legfeljebb hét percet kapnak a versenyzők és építményeik, ami szerinte bőven elegendő, nincs szükség kapkodásra, inkább a pontosság számít.

Fontos, hogy mindenben élethű legyen a hajómodell

A bírók között is helyet kapott a sarkadi Plank László, aki szerint az egyedileg épített hajómodelleknél az számít, hogy olyan legyen, mint az, amiről modellezték. Az ítészek alaposan szemügyre is veszik, hogy tényleg rajz alapján készült-e, hogy megfelelők-e a méretarányok, minden apró részletre figyelnek. Ennek megfelelően egy-egy hajómodell elkészítése is rendkívül aprólékos munkát igényel, és akár egy-másfél évbe is beletelik. Az egyedileg épített vízi járműveknél olyan alapanyagokból dolgoznak, amilyeneket mondhatni találnak otthon, az utcán.

Száznyolcvan hajómodell érkezett a világbajnokságra

A szerdán a sarkadi Éden Camp területén tartott megnyitón elhangzott, hogy mintegy 180 hajómodellel vesznek részt a versenyzők a világbajnokságon, amit komoly eredményként értékeltek. Bemutatták a bírói csapatot is, akik garanciát jelentenek a szakértelemre, és érdekesség, hogy mind az ítészek, mind a versenyzők esküt is tettek. A hajómodellek egy részét a versenyzők elvitték a megnyitóra is, így rengeteg vitorlással, de például lengyel tengeri mentőhajóval, német tűzoltóhajóval, magyar honvédségi hadihajóval is találkozhattak a kíváncsi tekintetek.

Komoly munka van a világbajnokság mögött

Sarkad polgármestere, dr. Mokán István elmondta, hogy az önkormányzat régóta kapcsolatban áll a sarkadi hajómodellezőkkel, akik immár évek óta rendeznek versenyeket az Éden-tavakon, egyre több és több érdeklődő előtt. A mostani versennyel kapcsolatos részletek egyeztetését immár egy éve megkezdték a főszervező, Vezér Ferenc vezette csapattal. A városvezető hangsúlyozta, miszerint komoly munka van abban, hogy Sarkad most egy világbajnokságnak adhat otthont, amihez az önkormányzat jelentős támogatást nyújtott. 

Közösséget is kovácsolnak Sarkadon, a versenyen

Egy-egy ilyen rendezvény mögött rengeteg munka van – erősítette meg a megnyitón is dr. Mokán István. Sarkad polgármestere szerint annak a hajósnak, aki nincs tisztában azzal, hogy melyik kikötőbe tart, egyik szélirány sem kedvező. Vezér Ferenc és csapata azonban tudta, hogy mit akar, ezért szervezhettek Sarkadon hajómodell-világbajnokságot. Elmondta: a hajómodellezéshez kreativitásra, tudásra és szenvedélyre van szükség. Hozzátette: a világbajnokság nem csak a versenyzésről szól, hiszen közösséget is kovácsolnak, mindenki nyerni fog az emberi kapcsolatok terén.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában