Kajak-kenu

2024.07.03. 17:33

Három aranyérmet és egy ezüstöt hoztak az Eb-ről a viharsarkiak

Magyarország 12 arany-, 9 ezüst- és 7 bronzéremmel nyerte meg az ECA Ifjúsági, U23 Gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokság éremtáblázatát és továbbra is ott van a kontinens tetején. Vastagon kivették részüket a viharsarkiak, akik összesen három aranyat és egy ezüstöt lapátoltak össze.

Gajdács Pál

Mertz Attila (jobbról a második) a négyesben hozta a fényesebb érmet

Fotó: Fotó: MKKSZ

Mint arról beszámoltunk, a sort a Konyecsni Milán, Szabó Vilmos páros kezdte, amely az ifjúsági férfi K-2 1000 méteren lett Európa-bajnok. Mindketten a KSI neveltjei, Konyecsni a gyomaendrődi, Szabó a fővárosi csoport tagja.

 

– Szerencsére jó volt az iramunk és sikerült egy minimális előnyre szert tennünk, ami a végéig kitartott, úgyhogy egy nagyon jól felépített pályát tudtunk jönni – értékelt a versenyt követően Konyecsni Milán a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapján. 

Komoly erődemonstrációt tartott az Avar Tamás, Mertz Attila, Juhász Máté, Szabó Vilmos alkotta magyar egység a vasárnapi 500 méteres távon, hiszen már az első száz után kimagaslottak a mezőnyből. Végül több mint egy hajót adtak az ezüstérmes szlovákoknak, simán megszerezve ezzel az újabb magyar aranyérmet.

 

– Nagyon jó volt a rajtunk és utazónkkal sikerült elcsúsznunk a többiektől és az utolsó száz-százötven méternél indítottunk egyet. Szolnokon egy hetet készültünk együtt, ott sokszor összeültünk, de csak reménykedtünk abban, hogy nyerhetünk – nyilatkozta Mertz Attila, a KSI-Gyomaendrőd növendéke.

A 18 éves fiatal egy nappal korábban a királyszámban, K-1, 1000-en is érmes (ezüst) lett, csupán az erős lengyel, Alex Borucki riválisa tudta megelőzni.

S akkor itt még nem volt vége, a magyar csapat egész hétvégi teljesítményére a Tamási Zsombor, Őry Zsombor, Tamás Gergő, Keller Gergő alkotta U23-as négyes tette fel a koronát. Ez az egység is kiválóan kapta el a rajtot, féltávnál a mieink hajója volt elől, az utolsó kétszáz méteren viszont nagyon közel volt a lengyel a portugál és a belga egység is. A fiúknak végül sikerült megtartaniuk az első helyet, szoros befutó után kevesebb mint két tizeddel verték az ezüstérmes lengyeleket.

– Eszméletlen szoros csatát vívtunk a lengyelekkel, belülről nagyon élvezetes volt. Jobban akartuk ezt és a szívünk is azt mondta, hogy meg kell nyerünk, szerintem ez vitt be. Dobogót szerettünk volna, és akkor azt mondjuk, hogy ez egy sikersztori, de ezzel sikerült megkoronáznunk az egészet – mondta a szarvasi Keller Gergő, aki Tamási Zoltánnal K-2, 500 méteren éppen csak, hogy lemaradt a dobogóról, negyedik lett.

A gyomaendrődi fiúkat az olimpiai bajnok Tótka Sándor nevelőedzője, Kovács Gábor készítette fel.

– Mertz Attila 2022-ben egy rajtnál komoly sérülést szenvedett, kificamodott a válla, ami után gyógytorna következett – mondta a szakember. – Óriási tehetség, a sérüléséig a nála idősebbeket is rendre legyőzte. A tavalyi éve még rapszodikus volt, borzasztó nehezen tudott visszatérni a legjobbak közé, de hogy jó úton jár jelezte, hogy győzni tudott az Olimpiai Reménységek Versenyén. A királyszámban bíztam a dobogós helyezésben. Négyesben a döntőben Attiláék érvényesítették a tudásukat és győztek.

Mertz Attilát a kajak szakág szövetségi kapitánya, Makrai Csaba is dicsérte:

– Nagy örömömre Mertz Attila visszatért az élmezőnybe. Éveken keresztül korosztályának egyik legjobbja volt, de egy csúnya sérülés miatt két évre elvesztettük. Most megmutatta, hogy akár a jövőben is lehet rá számítani – mondta a szakember az MKKSZ honlapján.

– Konyecsni Milánék gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattak. Milán még jövőre is az ifjúságiak között versenyez, Szabó Vilmossal még sok szép eredményt érhetnek el – beszélt fiatalabb tanítványa szerepléséről Kovács Gábor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában