Lovassport

2 órája

Marik Franciska a Nemzeti Vágtán

A Nemzeti Vágta mindig is kiemelkedő helyet foglalt el a magyar lovassportban, ahol az ország legjobb lovasai és lovai mérkőznek meg egymással. Az idei, ma kezdődő és vasárnapig tartó 17. Nemzeti Vágtán – melynek Szilvásvárad ad otthont – a Békés városához kötődő 15 éves Marik Franciska is rajthoz áll a Kishuszár döntőben.

Gajdács Pál

Marik Franciska két évvel ezelőtt nyergelt át a pónigaloppra és 2022-ben a Nemzeti Vágta döntőjében Békést képviselve második helyen végzett.

Marik Franciska, nemzeti vágta, kishuszár
Marik Franciska egy korábbi versenyen

Mindennapjai szoros összefonódásban vannak a versenyzéssel és a felkészüléssel. Társa ezen az úton nem más, mint Indiana Tango, a mindössze négyéves sárga sportpóni, akivel nap mint nap együtt edzzenek az Alagi Lóverseny-és tréningközpontban.

Marik Franciska a sportpóni Indiana Tangóval versenyez

Franciska idei céljai között az szerepelt, hogy minél hamarabb megszerezze a kvalifikációt az októberi döntőre, és ezzel mentesítse magát a felesleges nyomástól a szezon során. Ez a terv sikerrel járt: az Őcsényben rendezett szezon első hazai elővágtáján győzelmet aratott, ezzel bebiztosítva helyét a Szilvásváradon megrendezendő Kishuszár döntőre.

A győzelem nemcsak Franciska versenyzői képességeit tükrözi, hanem Indiana Tango erejét és kitartását is. A fiatal sportpóni már most megmutatta, hogy méltó partnere lehet Franciskának a legmagasabb szintű megmérettetésekben.

A Kishuszár Vágta előfutamainak sorsolása nagyban meghatározza majd a versenyzők esélyeit, hiszen a 24 fős mezőny rendkívül erős. A sorsolást pénteken tartják, és Franciska sorsa, hogy milyen ellenfelekkel kerül szembe az első körben, ekkor dől majd el.

Bár a sorsolás mindig hozhat meglepetéseket, Franciska és Indiana Tango továbbra is pozitívan és elszántan készülnek. A páros nemcsak az erős mezőnyre koncentrál, hanem saját teljesítményükre is, hiszen mindketten tudják, hogy a sikert a folyamatos felkészülés és a kitartás hozza meg.

A cél egyértelmű: minden erőfeszítést megtenni azért, hogy Békés város nevét újra dicsőségre vigyék a Nemzeti Vágta döntőjében.

Az előfutamokra szombaton, a középfutamokra és a döntőre vasárnap kerül sor.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének valamennyi hétvégi futama és programja élőben követhető az m4sport.hu-n és a mediaklikk.hu oldalon. A döntő futamokat vasárnap 15 órától élőben közvetíti a Duna tévécsatorna is. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában