Közélet

2013.10.27. 16:01

Megkezdte munkáját Sarkadon a Pelikán Mentőcsoport

Ünnepélyes esküt tett és rendszerbeállító gyakorlatot tartott a Pelikán Mentőcsoport vasárnap. A közel harminc tagot számláló önkéntes szervezet a sarkadi járás tizenegy településének biztonságát igyekszik szolgálni a későbbiekben.

L. B.

Gajda Róbert országgyűlési képviselő beszédében elmondta, a cél az, hogy rövid időn belül ár- és belvíz, illetve egyéb rendkívüli időjárási körülmények esetén segítséget nyújtson a hivatásos szervek mellett.

A gyorsaság  életet menthet, ezért van szükség helyi szinten is mentőcsoportokra – fogalmazott dr. Sipos Lajos sarkadi járási hivatalvezető. Elmondta, hogy lesz egy raktár, ahol különböző anyagokat - fóliát, lécet – tárolnak majd, melyekhez szükség esetén lehet nyúlni.

Tóth Tibor megyei katasztrófavédelmi igazgató hangsúlyozta, hogy az önkéntesek a hivatásos szervezetek tevékenységét segíthetik, ami hosszan tartó igénybevétel esetén fontos is. Szót ejtett arról, hogy lényeges a helyismeret, hiszen így azonnal be tudnak avatkozni, ha kell.

A belvárosi református gyülekezet lelkipásztora, Koncz Zsolt elmondta, a pelikán a szűkös időben saját vérével eteti fiókáit, ezzel érzékeltette az áldozat fontosságát. Ezt követően megáldotta a Pelikán Mentőcsoportot. Utána ünnepélyesen esküt tettek az önkéntesek.

Sztancs József szakmai vezető a rendszerbeállító gyakorlat részleteit ismertette. A Kossuth Lajos utcai általános iskola tetőszerkezetében a feltételezés szerint kárt okozott a téli időjárás, sőt egyvalaki ott is ragadt, megsérült, és le kell hozni. Egy földszinti helység pedig füsttel telítődött meg, mivel az elektromos rendszer meghibásodott, ott is életveszélybe került valaki. A Pelikán Mentőcsoport szivattyúzott is, az elgondolás szerint az alagsort elöntötte a víz.


Az önkéntesek később a Kossuth kertbe vonultak, ahol az ár- és belvízi védekezést gyakorolták. Homokzsákokat töltöttek és pakoltak, úgynevezett buzgárokat, vízszivárgást fogtak el, bordás megtámasztást alkalmaztak, nyúlgátat építettek. A rendszerbeállító gyakorlatot végül Haskó György megyei polgári védelmi főfelügyelő megfeleltre értékelte, úgy véli, a hivatásos szervezetekkel karöltve hatékony lehet a Pelikán Mentőcsoport.

Bende Róbert, Sarkad polgármestere elmondta, a rendszerbeállító gyakorlat során sok olyan eszközt használtak fel, amit a közelmúltban szerzett be az önkormányzat. Hangsúlyozta, hogy több civil szervezet – vöröskeresztesek, polgárőrök, önkéntes tűzoltók – fogott össze, vált eggyé a Pelikán Mentőcsoportban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!