Közélet

2014.06.16. 17:36

Több száz napos is lehet a kórházi várólista

Nyilvánosak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hivatalos oldalán, hogy az egyes műtétekre mennyi időt kell várni. A megye kórházaiban vannak olyan beavatkozások, melyekre egy héten belül sor kerülhet, ellenben olyanok is akadnak – például a csípő- és a térdprotézis –, melyeket egyes intézményekben csak évek múlva végeznek el.

L. B.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartásából megtudható, hogy a kiemelt műtétekre az egyes kórházakba eddig hány beteg iratkozott fel, és előreláthatólag mennyi időn belül történhet meg a beavatkozás. A hivatalos oldal arról is tájékoztat, hogy a várakozók száma és a várakozási idők hogyan alakulnak országosan, illetve az egyes térségekben.

Ebből lehet szemezgetni, hogy a megye három intézményében – a békéscsabai, a gyulai és az orosházi kórházban – mennyi idő múlva feküdhet kés alá a beteg. Arra is rávilágítanak az adatok, hogy nem minden műtétet végeznek el a régióban, vannak olyanok, amelyekre az ország csak egyetlen intézményében van mód.

A listából egyebek mellett látható, hogy traumatológia szakmaterületen csípőprotézis műtétre Békéscsabán 43, Gyulán pedig 38 napot kell várni. Ellenben ortopédia szakmaterületen ugyanerre a beavatkozásra már csak 601 nap múlva van lehetőség, lévén több mint háromszázan várakoznak a sorban. A traumatológián a térdprotézis műtét 56 nap elteltével lehet aktuális Gyulán, a Pándy Kálmán kórházban, ortopédiai szakmaterületen pedig a megyeszékhelyi Réthy Pál kórházban két és fél múlva, 874 nap múlva esedékes, mivel 436-an vannak már a listán.

– Jogszabály rendelkezik arról, hogy milyen típusú beavatkozásokat kell feltüntetni a várólistán. Az előző évtől kezdve működik az úgynevezett Országos Várólista Nyilvántartó Rendszer, a békéscsabai Réthy Pál kórházra vonatkozó betegadatok naponta frissülnek – tájékozatott dr. Nédó Erika, a csabai kórház orvosigazgatója.

– A várólistára való felkerülést szakmánként eltérő protokollok határozzák meg. Az elmúlt években a lista hosszában nem volt lényeges változás, kivéve 2011 első félévét és 2014 első negyedévét. Ekkor kapott lehetőséget a kórház az ortopédiai műtéti beavatkozások emelt számú végzésére.
Mint ahogy dr. Nédó Erika kiemelte, ortopédia osztály a megyében egyedül a békéscsabai kórházban működik, a csípő- és térdprotézis műtéteket pedig ortopédia és traumatológia szakorvosok végzik. Hogy mennyit lehet elvégezni, meghatározza egy központilag kiadott teljesítmény volumen korlát (TVK).

Kiemelte: csak szigorú szakmai indokok alapján lehet előrekerülni a listán. Lapunk kérdésére, hogy ha valaki inkább kifizeti a műtét költségét, csak legyen rajta túl minél előbb, azt mondta: ilyenre a békéscsabai kórházban nincs lehetőség.

Arról, hogy milyen műtéttípusokra mennyit kell várni, részletesen olvashat a Békés Megyei Hírlap keddi lapszámában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!