Közélet

2015.12.09. 20:44

A gyümölcsnemesítő emlékére avattak kertet

Bereczki Máté halálának 120. évfordulója alkalmából a kunágotaiak egy kertet avattak a gyümölcsnemesítő tiszteletére a település központjában.

Cs. I.

A szerdai ünnepségen Süli Ernő polgármester a térség számos polgármesterének a jelenlétében elmondta, Európából mintegy ezer jól behatárolt és katalogizált gyümölcs fajt szerzett be a híres szakember, amelyek megalapozták a hiteles szaporító vesszők terjesztését. Bereczkinek köszönhetően a jó minőségű oltványok elérhetővé váltak az egyszerű emberek számára is. A gyümölcsnemesítéssel kapcsolatos tapasztalatait és a fajta leírásait a négykötetes Gyümölcsészeti vázlatok című tanulmányában foglalta össze.

A kunágotaiak híven őrzik Bereczki szellemiségét. A most létrehozott és átadott kert hidat épít az elmúlt egy évszázad törekvései közé. A Belügyminisztérium támogatásával a település ismét büszkélkedhet egy gyümölcsössel, amely egyben értékteremtő és értékmentő beruházás is.

Simonka György országgyűlési képviselő a szalagátvágás előtt elismeréssel szólt arról, ahogy a Start-munkában dolgozók készítették a kerítést, biztosították a kert megközelíthetőségét, ott az elültetett 60 facsemete közötti közlekedést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!