Közel-keleti konfliktus

1 órája

Izrael légi csapást mért Libanon fővárosának központjára (videó) – frissül

Az izraeli–palesztin háború 361. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy idős nő romok mellett az éjszakai izraeli légicsapást követően Bejrút déli külvárosában 2024. október 1-jén

Forrás: Middle East Images via AFP

Fotó: Fadel Itani

Cikkünk frissül!

Izrael légi csapást mért Libanon fővárosának központjára

Borzalmas robbanások rázták meg a békés bejrúti éjszakát, amikor Izrael légi csapást mért Libanon fővárosának központjára, írja a The Times of Israel. Az akcióban legalább hat ember életét vesztette, és heten megsebesültek – közölték libanoni egészségügyi tisztviselők.

Az izraeli hadsereg (IDF) „célzott támadásról" beszélt, de a csapás megrázóan közel volt Libanon parlamentjéhez. A támadás egy lakóépületet vett célba Bejrútban, ami pánikot és félelmet keltett a lakosság körében.

A helyszínről származó sokkoló képek súlyosan megrongálódott épületeket mutatnak, az alsó szinteken tűz tombol. Ez volt a második alkalom ezen a héten, hogy Izrael Bejrút központját támadta.

Eközben Bejrút déli külvárosában, a Hezbollah támaszpontjaként ismert helyen is több csapás volt. Az izraeli hadsereg korábban arra szólította fel a civileket, hogy hagyják el ezt a helyszínt – számolt be róla a Magyar Nemzet

Több mint száz amerikai állampolgár hagyta el diplomácia segítséggel Libanont

Diplomáciai segítséggel mintegy 100 amerikai állampolgár és családtagjaik hagyták el Libanont - közölte a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerdán.

Matthew Miller újságírók előtt elmondta, hogy az amerikaiakat egy kereskedelmi légitársasággal kötött szerződés alapján sikerült kihozni Isztambulon keresztül.

Beszámolt arról is, hogy a libanoni Middle East Airlines szombat óta mintegy 800 helyet amerikaiak számára tartott fenn járatain, ezeket vették igénybe a szerdán távozott családok is.

A külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban összesen nagyjából 6000 amerikai állampolgár vette fel a kapcsolatot a bejrúti amerikai nagykövetséggel, érdeklődve, hogy milyen lehetőségeik vannak Libanon elhagyására, de csak kis hányaduk kért segítséget a külképviselettől a távozáshoz.

Az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is azt tanácsolja minden Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárnak, hogy a bizonytalan helyzet miatt hagyja el az országot.

Szerdán az Egyesült Államok ENSZ nagykövete New Yorkban Iránt hibáztatta a gázai és libanoni eszkalációért, amiért támogatást nyújt az Izrael ellen harcoló, az Egyesült Államokban terrorszervezetként nyilvántartott Hamásznak és Hezbollahnak. Linda Thomas-Greenfield az Izrael ellen végrehajtott iráni rakétacsapással kapcsolatban a Biztonsági Tanács ülésén kijelentette, hogy az iráni rezsimet felelősségre fogják vonni a cselekedeteiért.

Az ENSZ szóvivője szerdán politikai állásfoglalásnak minősítette Israel Katz izraeli külügyminiszter szavait, aki szerdán bejelentette, hogy Izraelben "nem kívánatos személynek" nyilvánították António Guterres főtitkárt. Stephane Dujarric, a világszervezet szóvivője úgy fogalmazott, hogy "ez egy újabb támadás az ENSZ munkatársai ellen, amit már láttunk az izraeli kormány részéről".

Israel Katz a kitiltásról szóló hivatalos határozatot azzal indokolta, hogy a főtitkár az Irán által végrehajtott rakétatámadásra adott reakciójában nem nevezte meg Iránt az akció elkövetőjeként, és nem ítélte el egyértelműen az agressziót.

Szerdán az amerikai kormány egy iráni magánszemélyt és három kínai vállalkozást vont szankciós intézkedés alá, amiért a jemeni húsziknak nyújtottak segítséget, például fegyvercsempészettel.

Az amerikai indoklás szerint az érintettek olyan eszközökhöz segítették a húszikat, amelyekből fejlett rakétákat és drónokat voltak képesek előállítani. A fegyverzetet az amerikai és koalíciós erők elleni támadásokra használták a Jemen nagy részét uraló militáns szervezet tagjai - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában