2022.05.21. 07:00
Az unoka, Lóci is segít a kolbászkészítésben
Knyihár Mihálynak immáron ötéves unokája, Lóci is besegít a kolbászkészítésben, a kolbászevés pedig mindennapos a kisfiúnál. Nemcsak nála, a vásárlók körében is hódít a csabai Knyihár-kolbász. Díjak sokaságát söprik be versenyeken, de ahogy a gazda fogalmazott, a legfontosabb a vevők, a fogyasztók elégedettsége. Az érdem az egész családé, ugyanis mindenki kiveszi a részét disznótoros termékek előállításából, értékesítéséből.
Három generáció a kolbász vonzásában: Knyihár Mihály, lányának fia, Lóci és ifjabb Knyihár Mihály
Knyiháréknál a családfő szakmája húsba vágó, hiszen hentes, de sokkal korábban sajátította el a feldolgozás menetét, tanulta meg a fűszerezést. Mint szinte minden csabai, sok disznóvágáson segédkezett egészen kicsi gyerekként, később a kolbászkészítés minden mozzanatát az agyába véste. A család a mai napig az ősöktől tanult recept alapján dolgozik, vagyis a titok az alapanyagokban, a fűszerezésben, a füstölésben és az érlelésben rejlik.
– Mi ízfokozók helyett fűszereket, tartósításra sót és füstöt, érlelésre pedig türelmet használunk – hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Knyihár Mihály. – A technológia ugyan változott az idők során, és már segítségül hívjuk a darálót, a keverőt, valamint a töltőt egyaránt, de minden egyes vastagkolbászt kézzel kötözünk. Így kerül bele egy kicsit a gazda lelke és a termékhez fűződő szeretete egyaránt.
A Knyihár-termékek elérhetőségei
A műhely címe: 5600 Békéscsaba, Franklin u. 23.
Telefon: (66) 436-054, (20) 976-8434
Termékeikkel jelen vannak a Békéscsabai Vásárcsarnokban, a Kolbászkunyhóban.
E-mail: [email protected]
Web: www.csabaikolbasz.com; www.facebook.com/KnyiharFeleHazikolbasz